Szép nők kérdezgetik a nős férfiakat a neten, majd a chatről készült fotóval zsarolják őket

Elemzések2023. ápr. 15.D.J.

A zsarolások egyre népszerűbbek a közösségi oldalakon.

Az internet aranyszabálya, hogy a közösségi oldalakon, ha egy csinos nő teljesen ismeretlenül megszólít egy férfit, akkor minden bizonnyal valamiféle átverés van a háttérben.

A 42 éves Tamás sajnos ezzel nem volt tisztában. Csupán annyit tett hogy rákérdezett a jelentkezőnél, hogy mégis ki ő és miért akar vele beszélgetni. Ennyi már elég volt is ahhoz, hogy befusson egy fenyegetés. Jelezték neki, hogy a felesége és az ismerősei meg fogják tudni, hogy titokban idegen nőkkel beszélget a neten. Ha el akarja kerülni a családi drámát, akkor jobb ha elkezd fizetni.

A hasonló eseteknek se szeri se száma. Jellemző, hogy az Instagramon annyi zsarolást kapnak a felhasználók, hogy az oldalt üzemeltető Meta külön oldalon ecseteli, hogy mit tegyünk, ha esetleg valaki pénzt akar belőlünk kihúzni. Dióhéjban az ajánlásuk egyébként az, hogy minél előbb jelezzük a zsarolást egy ismerősnek, az oldal üzemeltetőjének és a hatóságoknak.

Az ilyen ügyek egy része tragédiába torkollik. Amerikában volt egy csaló, aki minimum harminc fiút vert át.

Először kihúzott belőlük néhány meztelen képet egy románc ígéretével, majd megfenyegette őket, hogy a képek publikusak lesznek ha nem utalnak.

Az egyik esetben egy 18 éves fiú Apple ajándékkártyákon keresztül 1500 dollárt vagyis átváltva mintegy fél millió forintot küldött át, majd végül végzett magával.

A tengerentúlon az egyik nonprofit szervezet arról számolt be, hogy a hasonló közösségi oldalakon végbement zsarolások száma három év leforgása alatt 12 ezerről 44 ezerre ugrott. Ez pedig csak a jéghegy csúcsa lehet. Az esetek jó része nem kerül be a statisztikákba, mivel az áldozatok jelentős hányada nem keresi meg a hatóságokat.

Az FBI mindenesetre úgy számol, hogy a közösségi oldalakon megtörtént zsarolások miatt a tavalyi évben csak Amerikában több mint egy tucat öngyilkosságra került sor.

Magánszimatok a zsarolók nyomában

Semmiképp sem szabad fizetni a zsarolóknak – hangsúlyozta ki Bardóczy Zsolt, magánnyomozó a növekedés.hu-nak. Ha a zsaroló pénzhez jut az csak felbátorítja. Idő kérdése és minden bizonnyal újabb követeléssel fog előállni. Mint Bardóczy elárulta: rengeteg különféle zsarolási üggyel keresik meg őket.

Vannak megbízók, akiket a közösségi oldalakon húztak csőbe, másokból a volt szeretőjük vagy az üzlettársuk próbál kihúzni egy nagyobb összeget. A sort hosszan lehetne folytatni. Az például sokszor előfordul, hogy üzleti titkok megszellőztetése a tét.

Elsőként mindig azt ajánljuk, hogy az üggyel keressék meg a rendőrséget. Ha elindul egy rendőrségi eljárás, akkor mi nem is szállunk be az ügybe, hisz fontos, hogy ne gátoljuk semmiben a hatóságok munkáját.

Viszont vannak, akiknek az ügye olyan kényes, hogy nem akarják, hogy a rendőrség is be legyen vonva. Ilyenkor tudnak segíteni a magánnyomozók, de természetesen csakis a hatályos törvényi keretek között. Ami a zsarolási ügyeket nehézzé teszi, hogy a cél nem könnyű: a megbízó ugyanis rendszerint azt akarja, hogy a zsaroló álljon el a követelési szándékától.

Mindig ott a veszély, hogy a magánnyomozó közbenjárása miatt kiderül azaz információ, amelyet a megbízó el akart titkolni, legyen az a titkos szerető kiléte vagy bármi más.

Ha már kiderült a titok és nincs többé semmilyen ütőkártya a zsaroló kezében akkor már mindenképp érdemes megkeresni a rendőrséget.

Prostik kamerával

A zsarolás egyik speciális esete, amikor egy örömlány felveszi a szexuális aktust a kuncsafttal, majd pénzt kér azért, hogy a felvétel ne kerüljön nyilvánosságra. Ez a fajta bűncselekmény itthon is divat: egy 70 éves gyöngyösi asztalosmestert például több körben kopasztottak meg. Először „csak” 70 ezret kértek tőle, aztán 200 ezret egy állítólagos abortuszra, majd egyre jobban vérszemet kaptak és végül több mint fél millió forintot szedtek ki az áldozatból.

Gyulán előfordult, hogy először az aktusról készült videóért 5 milliót kértek, de az áldozat a díjat először leszorította 50 ezerre, majd inkább értesítette a rendőrséget.