Háború: kivérzik az ukrán hadsereg - most tehetetlenek az oroszokkal szemben

Hírek2024. ápr. 12.D.J.

Ez történt az ukrán háború 778-dik napján:

- Az orosz erők hét-tízszeres túlerőben vannak az ukrán csapatokhoz képest a keleti régiókban - mondta Jurij Szodol ukrán tábornok csütörtökön a parlamentben. "Emberhiányban szenvedünk" - jelentette ki Sodol, aki a kelet-ukrajnai Harkiv, Donyeck és Luhanszk régiókban lévő csapatok parancsnoka.

- A külföldi komponenseket tartalmazó irányított bombák tömeges használata hajtja az orosz előrenyomulást Ukrajnában. Egy ukrán kormányzati elemzés szerint most hetente akár 500-at is kilőnek.

Az "UMPC" irányítórendszerrel felszerelt, 40-60 km-es hatótávolságú nagy erejű robbanó- és kazettás bombák a frontvonal központi fenyegetését jelentik, mivel sikeresen szorítják vissza az ukrán erőket.

- Orosz rakéták és drónok megsemmisítettek egy nagy villamosenergia-erőművet Kijev közelében, és Ukrajna több régiójában is csapást mértek áramszolgáltató létesítményekre csütörtökön - közölték tisztségviselők. A nagyszabású támadás a főváros közelében lévő Trypilska széntüzelésű hőerőművet semmisítette meg - közölte a létesítményt üzemeltető vállalat egyik magas rangú tisztviselője a Reuters hírügynökséggel.

- Fumio Kishida japán miniszterelnök csütörtökön felszólította az amerikaiakat, hogy győzzék le az "önbizalomhiányukat". "Amerikai támogatás nélkül mennyi idő múlva omlanának össze Ukrajna reményei Moszkva támadása alatt?" - kérdezte Kishida.

- Az Ukrajna déli részén fekvő Mikolajiv városát ért orosz rakétatámadásban két ember meghalt. Legalább négyen megsebesültek - közölte a regionális kormányzó.

- Ukrajna és Lettország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá - jelentette be Volodimir Zelenszkij vilniusi látogatása során. Zelenszkij elmondta: "A megállapodás értelmében Lettország a GDP-je 0,25%-ának megfelelő éves katonai támogatást nyújt Ukrajnának.

Lettország emellett 10 éves kötelezettségvállalást tett arra, hogy segítséget nyújt Ukrajnának a kibervédelem, az aknamentesítés és a pilóta nélküli technológiák terén, valamint támogatja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását"."

- Be kell fejezni az ukrajnai oroszok által tartott zaporizzsjai atomerőmű elleni dróntámadásokat, mivel azok "új és súlyosan veszélyes" szakaszt jelenthetnek a háborúban - mondta csütörtökön az ENSZ nukleáris megfigyelőszervének vezetője.

Moszkva és Kijev többször is megvádolta egymást az erőmű elleni támadásokkal, amióta Oroszország hetekkel Ukrajna lerohanása után elfoglalta azt. Mindkét ország rendkívüli ülést kért a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől (NAÜ) a vasárnapi támadás után.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója azt mondta: "A csapásokat be kell szüntetni".

- Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy Oroszország nélkül értelmetlenek az Ukrajnáról szóló béketárgyalások - jelentette a Reuters. "Putyin elnök többször hangsúlyozta, hogy továbbra is nyitottak vagyunk a tárgyalási folyamatra" - mondta Peszkov. A svájci kormány júniusban kétnapos magas szintű konferenciának ad otthont, amelynek célja az ukrajnai béke elérése, bár Oroszország világossá tette, hogy nem vesz részt a kezdeményezésben.