Háború: komoly csapás érte az oroszokat a Krímnél

Hírek2024. márc. 6.D.J.

Ez történt az ukrán háború 741-dik napján:

- Ukrajna elsüllyesztett egy orosz hadihajót a megszállt Krímben lévő Kercsi-szoros közelében, ami újabb csapást mért Moszkva tengeri erejére.

A kijevi katonai hírszerző ügynökség közölte, hogy kedden tengeri drónok segítségével támadták meg a Szergej Kotovot. A járőrözésen lévő hajó tatján, jobb és bal oldalán sérüléseket szenvedett, majd elsüllyedt - közölték.

- Emmanuel Macron felszólította Ukrajna szövetségeseit, hogy ne legyenek "gyávák" az orosz invázió elleni harc támogatásában. "Teljes mértékben kiállt" a múlt héten tett megjegyzései mögött, amelyek nem zárják ki a nyugati csapatok bevetését a háborúban.

- Petr Pavel, Csehország elnöke, egykori NATO tábornok azt javasolta, hogy a NATO országai például ukrán katonákat képezhetnének ki Ukrajnában, ami "nem jelentené a nemzetközi szabályok megsértését".

Macron azért találkozott Pavellel, hogy megvitassák azt a cseh tervet, hogy Európán kívül lőszert vásároljanak Ukrajna számára.

Macron elmondta, hogy Franciaország azt is támogatja, hogy a befagyasztott európai orosz vagyonból származó bevételeket Ukrajna védelmének finanszírozására használják fel.

- A hágai nemzetközi büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki két magas rangú orosz katonai személy ellen, akiket felelősnek tartanak az ukrán energetikai infrastruktúrát ért, 2022 októbere és 2023 márciusa közötti rakétatámadásokért.

- David Slater, az amerikai légierő volt alkalmazottja, akit azzal vádolnak, hogy titkos ukrajnai háborús információkat osztott meg egy külföldi társkereső honlapon, a nebraskai Omahában tartott bírósági tárgyaláson ártatlannak vallotta magát.

- Az Európai Bizottság új, 1,5 milliárd eurós védelmi ipari programot javasolt, amelyet a 2025 és 2027 közötti időszakban az uniós költségvetésből finanszíroznának.

Az új program felszólítja a 27 uniós tagállamot, hogy 2030-ig közösen szerezzék be a védelmi felszereléseik legalább 40 százalékát.

- A NATO ezen a héten a Nordic Response 2024 elnevezésű hadgyakorlatot hajt végre, amelyen - állításuk szerint - több mint 20 ezer katona vesz részt Norvégiában, Finnországban és Svédországban, és amelynek középpontjában a kollektív védelem áll.

A hadgyakorlat miatt Oroszország megerősítette katonai erőit az ország északi és nyugati részén - közölte Szergej Sojgu védelmi miniszter.