Háború: közel lehet az ukrán vereség

Hírek2023. dec. 15.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 659-dik napján:

- Az ukrán tüzéreknek takarékosan kell bánniuk a lőszerrel, mivel a tüzérségi lövedékekből hiány van.

A probléma az, hogy az ukrán csapatoknak több lövedékre van szükségük, mint amennyit a szövetségeseik jelenleg adni tudnak. Lőszerek nélkül Ukrajnának nem csak abba kell hagynia a terület visszafoglalásokra irányuló csapásokat:

nem lesz képes megállítani Oroszország támadásait, és végül elveszítheti a háborút – írja a BBC riportja.

- Az Európai Tanács úgy határozott, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával - jelentette be a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke csütörtökön.

- Nincs jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére készülne,

ezzel szemben a Kreml egy hosszú és durva háborúra rendezkedik be - jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön.

A katonai szövetség tájékoztatása szerint Jens Stoltenberg, aki Robert Fico szlovák kormányfővel folytatott megbeszélést a NATO brüsszeli székházában, a tanácskozást követően azt mondta: a Kijevnek nyújtott katonai segítség leállítása meghosszabbítaná a háborút, nem pedig véget vetne annak.

- Az orosz gazdaságnak elegendő biztonsági tartaléka van a továbblépéshez - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén.

Az államfő szerint az orosz gazdaság az év végére várhatóan 3,5 százalékkal nő, és a tavalyi visszaesést sikerült behoznia.

Azt mondta, hogy az oroszországi infláció az év végére 7,5-8 százalékra gyorsulhat.

- Ismét lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai csütörtökre virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román határ közelében lévő ukrán célpontok ellen, a helyszínre küldött felderítők pedig egy irányíthatatlanná vált drón becsapódása nyomán keletkezett másfél méter mély krátert találtak egy lakatlan térségben - közölte csütörtökön a román védelmi minisztérium.

- Az Oroszországban kémkedés vádjával letartóztatott Evan Gershkovich, a Wall Street Journal riportere legalább január 30-ig őrizetben kell maradjon.

- Finnország védelmi megállapodást fog aláírni az Egyesült Államokkal - közölte a finn kormány -, amely széles körű hozzáférést biztosít az amerikai hadseregnek az északi országon keresztül az Oroszországgal közös hosszú határ menti területekhez.