Háború: Lengyelországot veszélyeztetik az új fejlemények?

Hírek2023. jún. 29.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 490-dik napján:

- A Wagner orosz fegyveres csoport fehéroroszországi jelenléte miatt megerősítik Lengyelország keleti határainak védelmét, részben átmeneti, részben állandó jellegű intézkedésekkel - jelentette be szerdán Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes. 

A kormány biztonsági bizottságának ülése után Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszterrel közösen tartott sajtóértekezletén Jaroslaw Kaczynski leszögezte: "a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint arra lehet következtetni",

hogy a Wagner csoport mintegy nyolcezer katonáját helyezték át Oroszországból Fehéroroszországba.

Megváltozott a térség biztonsági helyzete annak bejelentésével, hogy Fehéroroszországba telepítik a Wagner orosz fegyveres csoportot és az orosz atomfegyvereket, és a NATO-ban konkrét, határozott döntéseknek kellene születniük erre válaszul - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök szerdán Kijevben, az ukrán és a litván államfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

- Az ukrán erők lassan, de biztosan nyomulnak előre a frontvonalakon az ország keleti és délkeleti részén, valamint a régóta fennálló bahmut-i tűzfészek környékén - közölték magas rangú ukrán katonai tisztviselők. Valerij Zaluzsnij tábornok elmondta, hogy az erőiknek "sikerült megragadniuk a stratégiai kezdeményezést".

- Az orosz kormány jóváhagyta a drónok fejlesztésével kapcsolatos, 2023-ig érvényes stratégiát - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség.

- A kelet-ukrajnai Kramatorszk városában egy zsúfolt éttermet ért orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma 11-re emelkedett. Az áldozatok közt négy gyermek is van.

- Az ukrán hírszerző ügynökség letartóztatott egy helyi férfit, akit azzal vádol, hogy segített az oroszoknak a kramatorszki támadás végrehajtásában.

- Telefonon tárgyalt egymással Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Mohammad Bageri, az Iráni Iszlám Köztársaság fegyveres erőinek vezérkari főnöke - közölte szerdán a moszkvai védelmi minisztérium. A felek megerősítették a párbeszéd elmélyítésére és a kapcsolatok fejlesztésére irányuló szándékukat a védelmi ágazatban.

- Az ukrajnai konfliktus kimenetelének Oroszország kirekesztésével való meghatározása kudarcra van ítélve - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. Zaharova Kijevnek arra a kezdeményezésére reagált, hogy orosz részvétel nélkül hívjanak össze egy úgynevezett globális békecsúcsot.

Felszólította a "felelősségteljes" országokat, hogy ne vegyenek rész a "provokatív" fórumon.

- Az elmúlt 16-17 hónapban Washingtonnak többet kellett volna tennie a béke érdekében az ukrajnai háború kérdésében - jelentette ki Shea Bradley-Farrell amerikai kül- és biztonságpolitikai szakértő, a Washingtonban működő Counterpoint Institute elnöke szerdán.

- Precíziós csapásokkal semmisítette meg az orosz légierő az ukrán hadsereg Donyec-medencei csapatát kiszolgáló olajfinomító és üzemanyagtároló létesítményeket - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az orosz tábornok szerint az ukrán fél támadásait továbbra is visszaverik az orosz erők Donyeck körzetében, valamint a donyecki régió déli részén és Zaporizzsjában. Az elmúlt nap folyamán az érintkezési vonal mentén elszenvedett ukrán embervesztséget mintegy 670 főre tette, akik közül 240-en Donyeck környékén estek el.

- Oroszország bűnt, erőszakot, gyűlöletet, valamint brutalitást terjeszt, és már régen nem civilizált ország - közölte a cseh külügyminisztérium.

- Az Egyesült Államok újabb 500 millió dollár (mintegy 175 milliárd forint) értékű, azonnal lehívható katonai segítséget jelentett be Ukrajna számára.