Háború: Magyarországon nő a nyomás - az USA kemény üzenetet küldött

Hírek2023. ápr. 13.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 413-dik napján:

- Az Egyesült Államok világszerte több mint ötven embert és intézményt sújtott büntetőintézkedéssel oroszországi kapcsolatai miatt, többek között a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bankot és Laszlóczki Imrét, az IIB magyar alelnökét, Magyarország korábbi kazahsztáni és azerbajdzsáni nagykövetét - jelentette be David Pressman budapesti amerikai nagykövet.

"Aggódunk amiatt, hogy a magyar kormány továbbra is szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal" - fogalmazott a budapesti amerikai nagykövet. Kiemelte: azért vetik ki a szankciókat, hogy csökkentsék Oroszország és az orosz emberek hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerekhez, szolgáltatásokhoz.

- Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, Magyarország azonban továbbra is meg van győződve róla: a béke a közös érdek - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

- Válaszul az Ottawa által bevezetett szankciókra Moszkva 333 kanadai állampolgárnak tiltja meg az Oroszországba való beutazást - közölte szerdán az orosz külügyminisztérium.

- Az ukrán hadsereg szerint nem igaz azaz orosz állítás, amely szerint a támadók csapatai elfoglalták Bahmut városának több mint a 80 százalékát.

- Magyarázatot kért Moszkva Jerevántól egy NATO-hadgyakorlaton való örmény részvétel miatt - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. Örményország Oroszország katonai szövetségese a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagállamaként.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök cselekvésre sürgette a nemzetközi vezetőket, miután szerdán megjelent egy felkavaró videó, melyben orosz katonák lefejeznek egy ukrán hadifoglyot.

- Varsó és Washington hasonlóan értékeli a fő globális fenyegetéseket, amelyek nemcsak az ukrajnai orosz agresszióval, hanem Kína fejlődésével is összefüggenek - nyilatkozott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán lengyel újságíróknak, miután Kamala Harris amerikai alelnökkel tárgyalt.

- Hazugságnak nevezte Milos Vucevic szerb védelmi miniszter azokat az amerikai hírszerzési értesülésekre hivatkozó állításokat, amelyek szerint Szerbia fegyvereket adott el Ukrajnának.

- Interkontinentális ballisztikus rakéta próbaindítását hajtották végre az orosz hadászati rakétaerők - közölte szerdán az orosz védelmi tárca.

- A német kormányt nagyon aggasztja a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij egyre rosszabb egészségi állapota – mondta a kormány szóvivője.

- Az oroszok által beiktatott hatóságok az annektált Krím-félszigeten és Szevasztopol városában lemondták a győzelem napját és május elsejét ünneplő hagyományos katonai parádét – közölte biztonsági okokra hivatkozva a Krím oroszok által kinevezett vezetője.