Háború: összeomlott az orosz technológiai szektor a harcok miatt

Elemzések2023. ápr. 12.D.J.

A munkaerőhiány óriási, mivel az IT ágazatban dolgozók jelentős része elhagyta az országot.

Bár a szankciók a nyugati reményekkel szemben nem küldték azonnal padlóra az orosz gazdaságot, a károk egyre látványosabbak. Az orosz államháztartás hiánya eleve már az év elején elérte a 2581 milliárd rubelt.

Az autóipar is 60 százalékot zuhant a tavalyi évben. Az egyik legnagyobb vesztes pedig az éledező technológiai ágazat.

A Google orosz megfelelőjénél a Yandex-nél sokan már rögtön a háború kitörése után elkezdtek szedelőzködni. Az egyik vezető Vladimir Belugin hét nappal az invázió kitörése után a családjával együtt elhagyta az országot. Rengeteg szakmabeli döntött hasonlóan.

A kormányzati adatok szerint úgy százezer IT specialista távozott az országból a tavalyi évben. Ez a tömeg az ágazatban a munkaállomány 10 százalékát teszi ki - mutat rá a MIT amerikai műszaki egyetem kiadványában, a MIT Technology Review-ban megjelent elemzés.

Pedig a háború előtt még úgy nézett ki, hogy az orosz IT szektor nagy jövő elé néz.

Ez azon ritka ágazatok egyike volt, ahol kapcsolatok nélkül, pusztán tehetséggel is messzire lehetett jutni. A vállalatvezérek előtt a nyugati cégvilág ajtajai is nyitva álltak. Akkor is ha üzletet akartak kötni vagy ha partnert kerestek a vállalataik finanszírozáshoz.

Bár a technológiai ipar nem volt kifejezetten óriási, hisz csak a GDP 3,2 százalékért felelt, viszont ez volt az egyik olyan terület, amely rohamléptékben bővült és emiatt az orosz gazdasági növekedés egyik motorja lett.

Jellemző, hogy 2015 és 2021 között a GDP növekedés mintegy harmadáért az IT szektor felelt. Mérete a háború előtti évben elérte a 48 milliárd dolláros nagyságot.

Az orosz IT szektor egyik legnagyobb büszkesége a már említett Yandex volt, amely Oroszországban megverte a Google-t. A keresőpiac több mint 60 százalékát uralta. A társaság nemzetközi sikerekben sem szenvedett hiányt: a vállalat egyik része Hollandiában volt bejegyezve.

Az hogy a kormányzat nem nézi jó szemmel az IT cégek nyitottságát a nyugat felé, már azelőtt is egyértelmű volt, hogy a tavaly indult invázióban az első puskalövések eldördültek volna.

Mégis a háború első napja sokként érte a Yandexet.

A vállalat hírportálját a Yandex News-t, ahogy az várható volt a harcok kipattanásakor tömegek keresték fel. Volt olyan nap, amikor 14 millió olvasójuk volt. Viszont bárki, aki feltévedt a platformjukra túlnyomórészt kormányzati propagandával találkozott.

Anastasia Diuzharden, aki akkoriban a tartalmi marketing osztály vezetője volt azt mondta: ha a Yandex egyetlen háború-ellenes kijelentést is tett volna az a társaság végét jelenthette volna.

Viszont annak, hogy meghajoltak a kormányzati akarat előtt, meg volt az ára.

A cég vezetője Tigran Khudaverdyan bekerült a szankcionáltak listájába.

Nem sokra rá távozott is a pozíciójából. A cég értékpapírjaival a kereskedést pár napra rá a Nasdaq felfüggesztette.  A korábbi alkalmazottak becslése alapján a vállalatot a háború első két hónapjában a dolgozók mintegy harmada hagyta ott. Diuzharden júniusig várt a meneküléssel.

Állítása szerint az utolsó munkanapján, a szokásos dolgozói stábnak úgy a 10 százalékát látta bent az irodában.

A Yandex ezután igyekezett szabadulni az átpolitizált üzletágaitól: a honlapjukat és a híraggregátorukat eladták az orosz államhoz közel álló közösségimédia-hálózatnak a VK-nak. Ám így is a nemzetközi porondon az ajtók becsukódtak előttük.

Munkaerő nélkül nem megy

Viszont az is igaz, hogy a technológiai cégek forgalmának jót tett, hogy a nyugati konkurencia részben felszívódott a háború után, mivel a nagy nemzetközi szereplők jó része vagy kivonult vagy felfüggesztette a működését Oroszországban.

A hosszútávú túlélést viszont veszélyezteti az egyre nagyobbra duzzadó szakemberhiány.

Az orosz techipar nagy reménysége a Skolkovo is zátonyra futhat. Eredetileg a Skolkovo Moszkvában még 2010-ben indult, egyfajta orosz Szilícium-völgyként, az akkor még nyugat-barátnak gondolt Dmitrij Medvegyev elnöksége alatt.

A cél az volt, hogy létrejöjjön az orosz technológiai cégek bölcsője, ahol az ország startupjai megtalálhatják a számításukat. Partnerként a Google, az Intel, a Nokia és a Siemens is megjelent.

Ám a háború után a nemzetközi partnerek jó része felszívódott.

Részben ennek is köszönhető, hogy az orosz cégekbe a kockázatitőke-befektetések nagysága tavaly 57 százalékot zuhant.

Medvegyev még múlt decemberben bejelentette: a nyugati szankciók miatt Skolkovot újra kell gondolni. Ebben a reményeik szerint segíthetnek az ázsiai, a latin-amerikai és a közel-keleti üzleti kapcsolatok.