Háború: megindulhat az ukrán visszavonulás?

Hírek2023. feb. 15.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 356-dik napján:

- Az ukrán erők állítólag felrobbantottak egy hidat a keleti Bahmut város közelében, ami annak a jele, hogy visszavonulást terveznek a térségből.

- Amerikai értékelés szerint az orosz haderő komoly előrehaladást ért el a Bahmut városért folyó csatában Ukrajna keleti részén az utóbbi 24-48 órában - közölte a washingtoni Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora kedden egy sajtóbeszélgetésen. John Kirby elmondta, hogy szorosan figyelemmel követik az eseményeket.

Megismételte azt az amerikai véleményt, miszerint Bahmut elesése nem gyakorolna stratégiai hatást a teljes háború menetére.

- Heves harcok folynak a Bahmuttól északra fekvő Paraszkovjivka község birtoklásásért, amelynek elfoglalása elvágná a városba Csasziv Jar felől vezető utolsó utánpótlási útvonalat - közölte Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője.

- Lloyd Austin az USA védelmi minisztere arra számít, hogy tavasszal Ukrajna offenzívát indít a keleti fronton. Austin elmondta, hogy Moszkva számos új katonát vezényelt ki a frontra, de sokaknál hiányzik a megfelelő felszerelés.

- Oroszország "stratégiai, műveleti és taktikai szempontból veszített" - mondta Mark Milley amerikai tábornok.

- Az észak-atlanti szövetség napról napra megerősíti az Oroszországgal szembeni ellenségességét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy minél egyértelműbbé tegye az ukrán konfliktusban való részességét - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. "A NATO egy velünk szemben ellenséges szervezet" - hangoztatta.

- Az oroszok azért engedik le a vizet a kahovkai tározóból, hogy megfosszák a vízellátástól azokat az ukránokat, akik a Dnyeper folyóból kapják a vizet - jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a keddi kormányülésen.

- Az ukrán vezérkar kedd esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán erők megsemmisítettek három orosz lőszerraktárt, az oroszok pedig a donyecki régióban egy drónról aeroszolgránátokat dobtak az ukrán védők állásaira.

- A donyecki régió hatóságainak reggel kiadott összesítése szerint az ukrán tüzérség az előző nap leforgása alatt 81 alkalommal vette tűz alá a területet, 419 lövedéket kilőve rá.

A csapások következtében, amelyek kilenc települést értek, öt civil sebesült meg.

- Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét: több országot törölt, ugyanakkor felvette Oroszországot, Costa Ricát, a Brit Virgin-szigeteket és a Marshall-szigeteket; a listán tizenhat joghatóság található.

- A kiutazási tilalom életbe lépése óta csaknem harminc ukrán köztisztviselőt tartóztattak fel a határon - mondta el Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője kedden az Ukrajinszka Pravdának. A hírportál emlékeztetett arra, hogy a kormány január 27-én fogadta el azt a határozatot,

amely megtiltja a köztisztviselőknek, hogy a háború idején alapos indok nélkül külföldre utazzanak.

- Nincs jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére készülne, ezzel szemben a háború folytatását, és újabb támadásokat tervez, ezért Ukrajnának fegyverekre van szüksége a háború megnyeréséhez - jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben.