Háború: Milliós pénzjutalmat kap az orosz katona, aki amerikai gépet lő le

Hírek2024. júl. 16.MTI

Tizenötmillió rubel (mintegy 61 millió forint) jutalmat kapnak azok a katonák, akik elsőként lőnek le amerikai F-15-ös és F-16-os vadászgépet - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tárca ezt Ilja Potanyinra, a jekatyerinburgi székhelyű, olajkutaknál alkalmazott kerámiaeszközöket gyártó FORESZ vállalat ügyvezető igazgatóhelyettesére hivatkozva tette közzé.

Maga Potanyin a Telegram-csatornáján emlékeztetett rá, hogy a cég korábban félmillió rubelt (több mint kétmillió forintot) fizetett a német Leopard-2-es és az amerikai Abrams harckocsik kilövéséért vagy zsákmányul ejtéséért az Ukrajnában harcoló Központi csapatcsoportosítás katonáinak. Az írta, hogy eddig 17 esetben osztottak ki ilyen jutalmat.

Az orosz védelmi minisztérium keddi közlése szerint az orosz erők a hatból négy frontszakaszon nyomultak előre az elmúlt nap folyamán Ukrajnában, miközben 13 rohamot és ellenrohamot vertek vissza.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint 1900 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.