Háború: Négy frontszakaszon előrenyomultak az oroszok

Hírek3 órájaMTI

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Verhnokamjanszke települést - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Jan Gagin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetőjének tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökségnek megerősítette, hogy Vuhledar önkormányzatának épületére valóban kitűzték az orosz zászlót, de, mint mondta, korai lenne még a város "felszabadításáról" beszélni. Gagin szerint a magaslaton fekvő település "megtisztítása" folyamatban van, ami még eltart egy ideig.

Közölte, hogy civilek is maradtak Vuhledarban, de a pontos számukat nem tudta megadni.

Az orosz hadijelentés a

hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be előretörésről. A védelmi tárca közölte, hogy Ukrajnában öt ellentámadást vertek vissza, Kurszk megyében pedig két ellentámadási és három, a határon át tervezett betörési kísérletet hiúsítottak meg.

A "különleges hadművelet" övezetében a moszkvai összegzés szerint több mint 2100 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszknál számuk meghaladta a 300-at, heten pedig megadták magukat.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel több, az ukrán hadiipart ellátó energetikai objektumot, a Luhanszk műveleti-harcászati csoport irányítópontját, nyolc lőszerraktárt, három páncélozott harcjárművet, hat nyugati gyártmányú 155 milliméteres vontatott tarackot, egy francia HAMMER irányított légibombát, továbbá 32 repülőgép típusú drónt.

Szergej Lebegyev, az oroszpárti "mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora" a Telegram-csatornáján azt írta, hogy 

az orosz hadsereg szerdára virradóra csapást mért egy katonai rakományt szállító kompra és az Orlivka kompterminálra Odessza térségében, a román határ közelében.