Háború: Négy frontszakaszon nyomultak előre az oroszok, újabb városokat vettek be Donyecknél

Hírek2024. júl. 3.MTI

Elfoglalta Csasziv Jar város Szhidni negyedét a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz fegyveres erők a hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán és 15 ellenrohamot vertek vissza. Az orosz összesítés szerint az ukrán hadseregnek közel 1750 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg egy harckocsiágyúkat és nagy kaliberű lőszereket gyártó vállalat egyik műhelyét, hét tábori lőszerraktárt, egy, a német IRIS-T-SLM légvédelmi rakétarendszerhez tartozó indítóállást, egy, a Tunguszka légvédelmi rendszerhez tartozó harcjárművet, egy Mi-24-es helikoptert - Iszkander rakéta találta el egy, a poltavai régióban lévő reptéren -, egy cseh Vampire sorozatvetőt, három harckocsit, hét páncélozott harcjárművet, három amerikai M777 és egy M198-as, valamint egy brit FH-70-es tarackot, HIMARS sorozatvetők három rakétáját, továbbá három, Novorosszijszk felé tartó tengeri és 39 légi drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Herszon megyei Oleskiben egy pilóta nélküli repülőszerkezetekkel végrehajtott támadás megölte egy péküzem két alkalmazottját.

A Roszatom közölte, hogy Enerhodar városban az ukrán fél három dróncsapást mért a települést árammal ellátó Raduga alállomásra. Ennek következtében a zaporizzsjai atomerőmű nyolc dolgozója megsérült. Az orosz atomenergetikai vállalat az erőmű dolgozói elleni tudatos támadásnak minősítette a történteket, amely álláspontja szerint nemcsak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) biztonsági elveinek megsértését jelentette, de "demonstratív jogsértés" is volt.