Háború: nukleáris baleset fenyeget Ukrajnában - az ENSZ figyelmeztetést adott ki

Hírek2024. jún. 24.D.J.

Ez történt az ukrán háború 851-dik napján:

. Az ENSZ nukleáris megfigyelőközpontja vasárnap felszólított az oroszok által megszállt Zaporizzsjai atomerőmű közelében fekvő Enerhodar városa elleni támadások leállítására, miután a héten dróncsapások értek két, a területet kiszolgáló villamosenergia-alállomást.

Az erőmű orosz fennhatóság alatt álló tisztviselői azzal vádolták Ukrajnát, hogy két dróncsapást hajtott végre, amelyek következtében az egyik alállomás megsemmisült, egy másik megrongálódott, és egy időre megszűnt az áramszolgáltatás a lakosok számára. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója nem utalt Ukrajnára, de azt mondta: "bárki is áll emögött, véget kell vetni ennek".

Ez teljesen elfogadhatatlan, és ellentétes az egyhangúlag elfogadott biztonsági pillérekkel és konkrét elvekkel.

- Oroszország vasárnap azt állította, hogy az Egyesült Államok felelős a Krím félszigeten végrehajtott ukrán támadásért, amelyben öt, az Egyesült Államok által szállított rakéta négy ember, köztük két gyermek életét oltotta ki, és további 151 embert megsebesített. A moszkvai védelmi minisztérium szerint amerikai kémműholdaktól származó információk alapján határozták meg az Atacms rakéták repülési koordinátáit, ami azt jelenti, hogy Washington közvetlenül felelős.

- Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióban egy ember meghalt, három pedig megsebesült, amikor három ukrán drón támadta meg Grayvoron városát - közölte Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó. A légvédelem az éjszaka folyamán

33 ukrán drónt lőtt le Oroszország nyugati régiói felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

- Harkivban egy újabb támadásban legalább egy ember meghalt és 11 megsebesült vasárnap a helyi hatóságok szerint. Ihor Terekhov polgármester elmondta, hogy a várost irányított bombával támadták, és hogy a csapás miatt Harkiv mintegy fele áram nélkül maradt.

- Fegyveresek megtámadtak két ortodox templomot, egy zsinagógát és egy közlekedési rendőrőrsöt az Oroszország déli részén fekvő Dagesztánban, megölve egy papot, egy templom biztonsági őrét és legalább hat rendőrt - közölte vasárnap a Tass orosz állami hírügynökség.

- Az Ukrenergo ukrán energiaszolgáltató vasárnap közölte, hogy az erőművek elleni fokozott orosz támadások miatt egész hétfőn országszerte gördülő áramszünetet vezetnek be. Ukrajna május óta kénytelen áramkorlátozásokat bevezetni az intenzív orosz támadások miatt.

A súlyosabb áramkimaradások vasárnap éjféltől kezdődnek és hétfő éjfélig tartanak - közölte az Ukrenergo.

- Szerbia több százmillió dollár értékben adott el lőszert nyugati országoknak, amely valószínűleg segítette Ukrajna Oroszország elleni harcát - mondta Aleksandar Vučić elnök a Financial Timesnak adott interjújában. Oroszország és Szerbia hagyományosan közel áll egymáshoz. A Financial Times azonban szombaton arról számolt be, hogy a harmadik országokon keresztül Ukrajnába került exportált lőszerek becsült értéke mintegy 800 millió euróra tehető, és ezt a szerb elnök az interjúban nagyjából pontosnak ismerte el.