Háború: olyat lépett Ukrajna fő szövetségese, ami új irányba terelheti a harcokat

Hírek2024. jún. 21.D.J.

Ez történt az ukrán háború 848-dik napján:

- Az Egyesült Államok a legújabb Patriot rakétákat, amelyek "legördülnek a gyártósorról", Ukrajnába küldi a többi ország helyett, amely megrendelte őket - közölte csütörtökön a Fehér Ház. "Újra fogjuk rangsorolni ezeknek az exportált rakétáknak a szállítását" - mondta John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője. Ez vonatkozik a Naszamokra, egy másik típusú légvédelmi rakétára is. Bár a Tajvanra és Izraelbe irányuló szállítások nem lesznek érintettek.

A Patriot-döntés időzítéséről szóló kérdésre a Pentagon az ukrán infrastruktúra elleni orosz támadásokra hivatkozott.

"Azt látjuk, hogy Oroszország ismét megpróbálja tönkretenni Ukrajna energiarendszerét és infrastruktúráját, ezért sürgősen szükségük van további légvédelmi képességekre" - mondta Pat Ryder vezérőrnagy. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára csütörtökön üdvözölte Románia döntését, hogy két Patriot-rendszerének egyikét átadja Ukrajnának.

- Ukrán drónok csapást mértek egy orosz légibázisra a Krasznodar régiót ért támadások második éjszakáján - jelentették online beszámolók. Orosz tisztviselők a Telegram üzenetküldő alkalmazáson írva megerősítették, hogy Krasznodar három települését "masszív támadás érte". 

A NASA műholdas tűzfigyelése tüzeket vagy forró pontokat jelzett a légibázison.

- Ukrajna az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel csapást mérhet az ukrán csapatokra tüzelő erőkre bárhol Oroszországban, és nem csak az ukrajnai Harkiv környéki orosz területen - közölte a Pentagon. "Ez önvédelem, és így van értelme, hogy ezt megtehessék."

- Volodimir Zelenszkij intézkedéseket jelentett be Ukrajna energiarendszerének védelmére, beleértve az orosz tűz alatt álló erőművek védelmét, valamint az alternatív és megújuló energiaforrások fejlesztését. A hivatalos adatok szerint március óta a drón- és rakétacsapások a termelőkapacitás felét kiiktatták. A csütörtökre virradó éjszaka négy régiót ért támadások több mint 218 ezer fogyasztót sújtottak - közölte az energiaügyi minisztérium.

Zelenszkij felvázolta a napenergia- és energiatároló létesítmények, a "decentralizált energiakapacitások" fejlesztésének terveit, valamint a kritikus infrastrukturális helyszínek alternatív energiaforrásokkal való ellátásának ütemezését. A munkálatokat, mint mondta, a tél és az azzal járó megnövekedett energiaigény előtt be kell fejezni.

- Dél-Korea fontolóra veszi, hogy fegyvereket küld Ukrajnának, miután Oroszország és Észak-Korea katonai paktumot írt alá, ami feldühítette a déli vezetést. "Abszurd, hogy két olyan fél, amelynek története során inváziós háborúkat indítottak - a koreai háború és az ukrajnai háború -,

most kölcsönös katonai együttműködésre esküszik" - közölte Yoon Suk Yeol dél-koreai elnök hivatala.

Az ENSZ-ben a dél-koreai külügyminiszter, Cho Tae-yul "sajnálatosnak" nevezte, hogy Oroszország most megsérti az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, amelyek bevezetését megszavazta. Dél-Korea növekvő fegyverexportőr, jól felszerelt hadsereggel, amelyet az Egyesült Államok támogat, de általában nem szállít fegyvereket olyan országoknak, amelyek konfliktusban vesznek részt.

Putyin csütörtökön Hanoiban, ahová közvetlenül Phenjan után utazott, újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy fegyvereket szállítani Ukrajnának "nagyon nagy hiba" lenne Dél-Korea részéről.

- Az oroszok csütörtökön arról számoltak be, hogy egy kibertámadás után problémák adódtak a fizetések feldolgozásával a nagy bankoknál - jelentette az orosz Kommerszant című lap. A lap szerint a Telegram üzenetküldő alkalmazás és a főbb mobiltelefon-hálózatok is érintettek voltak. A felelősséget az IT Army of Ukraine, egy önkéntes hackercsoport vállalta magára.