Háború: óriási orosz támadás indulhat az ukránok szerint

Hírek2024. ápr. 22.D.J.

Ez történt az ukrán háború 788-dik napján:

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette az amerikai szenátust, hogy mielőbb ratifikálja a kongresszus által a hétvégén elfogadott, régóta halogatott katonai segélycsomagot, figyelmeztetve, hogy nagyszabású orosz offenzíva indulhat, mielőtt a friss szállítmányok elérnék a frontvonalat.

"Tényleg el kell jutnunk a végső pontig. A szenátusnak jóvá kell hagynia, hogy minél előbb kézzelfogható segítséget adjunk a fronton lévő katonáknak" - mondta.

Az NBC amerikai televíziós csatornának adott interjúban azt is mondta, hogy a szombati szavazás azt mutatja, hogy Ukrajna nem lesz "egy második Afganisztán", amelynek nyugatbarát kormánya összeomlott az Egyesült Államok vezette kivonulás során 2021 nyarán.

Zelenszkij elmondta, hogy a közvetlen prioritások közé tartoznak az olyan légvédelmi rendszerek, mint az amerikai gyártmányú Patriots, valamint az olyan nagy hatótávolságú rakéták, mint az Atacms, amelyek akár 300 km távolságra is képesek, és amelyek azonnali biztosítására a képviselőház felszólította a Pentagont.

- Oroszország szerint az amerikai törvényhozók újabb 61 milliárd dolláros katonai támogatása Ukrajnának azt mutatja, hogy Washington sokkal mélyebbre merül egy Moszkva elleni hibrid háborúban, amely a vietnami vagy afganisztáni konfliktushoz hasonló megaláztatással végződhet.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint egyértelmű, hogy az Egyesült Államok azt akarja, hogy Ukrajna "az utolsó ukránig harcoljon".

- Az ukrán hadsereg vasárnap közölte, hogy csapást mért és megrongált egy régóta szolgáló orosz mentőhajót Szevasztopolban, Moszkva fekete-tengeri flottájának a megszállt Krímben lévő főhadiszállásán.

Dmytro Pletencsuk haditengerészeti szóvivő elmondta, hogy a Kommuna nevű hajóra vasárnap reggel csapást mértek a szevasztopoli öbölben, és

"egyértelmű, hogy a hajó már nincs olyan állapotban, hogy feladatokat hajtson végre".

- Oroszország vasárnap közölte, hogy erői területet szereztek a kelet-ukrajnai Chasiv Yar kulcsfontosságú csatatér közelében, és ellenőrzésük alá vonták Bogdanivkát, a várostól kevesebb mint három kilométerre északkeletre fekvő kis frontfalut.

- A globális katonai kiadások tavaly rekordot döntöttek, elérve a 2440 milliárd dollárt, miután egy jelentés szerint a kormányok fegyverkezési kiadásai az elmúlt több mint egy évtized legnagyobb éves növekedését mutatták.

Az Egyesült Államok és Kína, vagyis a két legnagyobb költő a globális katonai kiadások mintegy felét tette ki. A Kreml katonai kiadásai 2023-ban, egy évvel az Ukrajnával folytatott teljes körű háború után 24%-kal voltak nagyobbak, mint 2022-ben, és 57%-kal voltak nagyobbak, mint 2014-ben, amikor Oroszország megszállta a Krímet.