Most megfordíthatja Ukrajna a háborút, odavághat az oroszoknak

Elemzések2024. ápr. 20.F. P.

Megszavazta az amerikai képviselőház az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros (22 500 milliárd forint) csomagot, még a szenátusnak is meg kell tennie a héten, de ez biztosra vehető. Ukrajna kap most pénzt, paripát, csak élnie kell tudni vele.

Szombaton az amerikai képviselőház megszavazta az Ukrajnának szánt segélycsomagot. A CNN szerint a demokraták ukrán zászlókat lobogtattak a szavazás idején. A 61 milliárd dolláros csomag egy nagyobb, összesen 95 milliárd dolláros (35 ezer milliárd forint) csomag része, amelyből Izraelnek is egy komoly összeg jut. 

Elegáns fegyverarzenál

A csomag megoszlása: 23 milliárd dollárért amerikai fegyvereket, lőszert és egyéb szükséges dolgokat tartalmaz, 11 milliárd dollárból a régióban zajló amerikai katonai műveleteket finanszírozzák, 14 milliárdból pedig Ukrajna máshonnan (főleg Európából) vásárolhat magának fejlett fegyverrendszereket és más védelmi eszközöket (lőszerek, drónok).

A szavazásról készült CNN videót itt tekintheti meg.

Légvédelem

Zelenszkij ukrán elnök háláját fejezte ki az X-en közzétett posztjában, ugyanakkor most rajta és országán a sor, hogy ezt a hatalmas arzenált a lehető leghatékonyabban használja, ahogy ezt a háború első évében tette.

Mindenekelőtt a légvédelmet kell megerősíteni olyan mértékben, hogy az orosz támadások csak kis része érhessen célt, így ne tudják teljesen elpusztítani Ukrajna erőműveit, gáztárolóit, villamos energia hálózatát és más alapvető infrastruktúrát.

A frontok biztosítása

Emellett lényeges, hogy orosz támadások idején hatékony tüzérségi védelmet tudjon biztosítani, sőt, a front mögötti orosz erőkre csapást tudjon mérni: ez a Kijev bevételére irányuló orosz támadás idején igen hatékonyan működött.

Ha így az orosz élőerőt fel tudják morzsolni a fronton, már annyit elérnek, hogy Oroszország nem tud újabb érdemi területeket elfoglalni, miközben a hatalmas emberveszteséget nehezen pótolja, esetleg mozgósítást kell elrendelnie, ami az előző alkalommal óriási ellenállásba ütközött az orosz lakosságnál.

Békekeresés

Hogy területeket tud-e így visszaszerezni Ukrajna, az a tavalyi események után bizonytalan kérdés, de ha annyit elér, hogy továbbra is patthelyzetet alakít ki, és az oroszok nem tudnak tovább lépni, már nő az esély, hogy idővel a felek kénytelenek lesznek a kompromisszum keresésére egy fenntartható béke érdekében.

A bukás Trumpnak sem opció

Trump tegnapi nyilatkozata alapján, melyben Ukrajnát támogatásáról biztosította, nyilvánvaló, hogy újabb elnöksége esetén ő sem kínálhatja Ukrajnát tálcán Putyinnak, hisz ez a nyugat teljes veresége lenne akkor már 3 év háború után.

Ez ráadásul az ő nevéhez fűződne, és a republikánusok többsége sem akarja ezt, hisz akkor nem naggyá tenné újra Amerikát, ahogy szlogenje szól, hanem bukott világhatalommá.

Távol marad az orosz medve

Ha a szenátus gyorsan dönt, Joe Biden azonnal aláír, már indulhat is az utalás és az Európában rajtra készen álló fegyverek. Ekkor az elmúlt hónapokban megbillent erőegyensúly helyreáll, nem kell az orosz medve közeledésétől tartani.