Háború: orosz bázisokat támadtak meg az ukránok

Hírek2023. ápr. 18.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 418-dik napján:

- Az ukrán erőknek több mint ötven orosz támadást sikerült visszaverniük hétfőn, a front "legforróbb" pontjai továbbra is a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka, Kupjanszk és Marjinka térségében vannak - írta a kijevi vezérkar hétfő esti hadijelentésében, amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett.

- A vezérkar beszámolt arról is, hogy az ukrán hadsereg rakéta- és tüzérségi csapást mért az orosz erők két bázisára, illetve megsemmisített egy elektronikai hadviselési állomást.

- Huszonöt évi fegyházbüntetésre ítélte a moszkvai városi bíróság hétfőn ifjabb Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikust hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén.

- Szlovákia mind a 13 MiG-29-es vadászgépet átadta Ukrajnának.

- Oroszország kirívó esetnek és a nemzetközi jog megsértésének tartja, hogy Csehország nála korszerűsített marokkói tankokat foglalt le, hogy Ukrajnának adja át őket - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a hétfőn kiadott állásfoglalásában.

- Nem vesz részt Lynne Tracy, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete az orosz parlamenti alsóház külföldi beavatkozást vizsgáló bizottságának keddi ülésén - közölte a moszkvai amerikai nagykövetség.

- Több mint 25 ezer katona, 167 hadihajó, köztük 12 tengeralattjáró, valamint 89 repülőgép és helikopter vesz részt az orosz Csendes-óceáni Flottánál elrendelt meglepetésszerű harckészültségi ellenőrzésen - jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn Vlagyimir Putyin elnöknek.

- Munkamegbeszélésen fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben Li Sang-fut, a kínai államtanács tagját, védelmi minisztert - közölte vasárnap Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

- Az Egyesült Államok kifogásolta Brazília hozzáállását az ukrajnai háborúhoz, és az orosz és kínai propaganda „visszamondásával” vádolta meg az ország vezetőjét, miután Luiz Inácio Lula da Silva elnök egy kínai útja során kijelentette,

hogy az Egyesült Államoknak „a háború támogatása helyett inkább a békéről kéne beszélnie”.