Hol áll a MOL a régiós versenyben? Kik a régió olajóriásai?

Elemzések2023. ápr. 18.D.J.

A térség elsőszámú szereplője alaposan bebetonozta a pozícióját.

A MOL csoport toronymagasan a legnagyobb vállalatnak számít idehaza. A számaik igazán figyelemreméltóak: mintegy 25 ezer munkavállalójuk van, több mint harminc országban vannak jelen, és naponta 120 ezer hordó olajat termelnek ki.

A MOL nem csak magyarországi szinten, hanem a nemzetközi porondon is meghatározó szereplőnek számít. A Coface hitelbiztosító minden évben közzétesz egy rangsort Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatáról, a MOL pedig rendre az élbolyban végez.

A legutóbbi listájukon a harmadik helyet csípte meg a magyar olajóriás, nem sokkal lemaradva a második helyen álló Skodától.

Ám az esély arra, hogy a régiónkban a MOL legyen a legnagyobb olajipari cég, mostanra teljesen elúszott. Ebbe a pozícióba teljesen bebetonozta magát a lengyel PKN Orlen. Az állami tulajdonú finomító a Lotos felvásárlása után az Orlen egyesült egy másik nagy lengyel piaci szereplővel a PGNiG-vel.

Lassan lezárjuk azokat az akvizíciós folyamatokat, amelyeknek köszönhetően bekerülünk a világ 150 legnagyobb vállalata közé

írta ki büszkén a közösségi oldalára pár hónapja a vezérigazgató, Daniel Obajtek. A PKN Orlen már eddig is vezető régiós szereplő volt: 2021-ben, amikor a MOL 19 milliárd dolláros forgalmat produkált, akkor ők már 33 milliárd dollárnyi bevételt könyveltek el.

Ha teljesen a végére érnek a felvásárlásoknak akkor viszont elérhetik az évi 83 milliárd dolláros forgalmat is.

Az évek folyamán egyébként az Orlen rengeteg területen megvetette a lábát. Annak idején mi is megírtuk, hogy felvásárolták a Polska Press-t, Lengyelország egyik legnagyobb lapkiadó csoportját.

Jellemző, hogy a régiónkban a legnagyobb olajipar cégek sorában a PKN Orlen és a MOL után a dobogó harmadik fokán az a cseh Unipetrol áll, amelyet még 2004-ben felvásárolt a PKN Orlen csoport. A cseh társasághoz tartozik a Benzina nevű üzemanyagtöltő-hálózat is, amely a legnagyobb ilyen egész Csehországban, összesen 406 kúttal.

A térségünk negyedik legnagyobb olajipari cége a román Petrom, amely Délkelet-Európa legnagyobb olaj- és gáztermelőjének számít.

A vállalatot 2004-ben a román állam eladta az osztrák OMV-nek, amely azóta is többségi tulajdonosnak számít a cégnél. A román államnak most már csak 20 százalékos részesedése van a Petromban. A társaság többek közt Szerbiában, Kazahsztánban, Iránban és Magyarországon is jelen van. Nemrég a növekedés.hu is beszámolt róla, hogy a román vállalatnál 2022-re a nyereség 260 százalékkal nőtt egy év alatt.

Christina Verchere vezérigazgató elmondása szerint a beruházásaik megduplázására készülnek. A nyereség 60 százalékát újabb fejlesztésekre fordítják.

A régiós rangsorban a Petromot a litván Lietuva követi, amely több kézen is átment az évek során. A privatizáció után 1999-ben az amerikai Williams-hez kerültek, majd az orosz Yukos-hoz. Ám miután a csőd szélére kerültek túl kellett adjanak rajta.

Számos felvásárló jelentkezett, köztük akadt más orosz vállalat is, viszont ezen a ponton a litvánok el akarták kerülni, hogy orosz kézbe kerüljön a balti államok egyetlen olajfinomítója.

Végül a lengyel PKN Orlenhez kerültek.  

A hatodik legnagyobb olajipari társaság a térségünkben a MOL-csoporthoz tartozó szlovákiai Slovnaft.  A pozsonyi finomítójuk 124 ezer hordó/nap (6,1 millió tonna/év) kapacitással rendelkezik.

Mint a MOL a saját felületén írja: a Pozsonyi Finomító a teljes értékláncot lefedi a finomítástól, az elosztáson át, a nagy- és kiskereskedelemig és közel 1 200 főt foglalkoztat. 

Az orosz eredetű kőolajtermékek exportjára kivetett EU-s szankciók miatt a Slovnaft működését át kellett hangolni.

Egyrészről ugyan a Mol folytatja az orosz kőolajtermékek importját a Barátság kőolajvezetéken is, ám mellette gondoskodnak az alternatív ellátási útvonalak felkutatásáról és biztosításáról is.

Emiatt Azeri Light típusú kőolajszállítmány is érkezik a pozsonyi finomítóba az azerbajdzsáni ACG mezőről, amelyben a Mol a harmadik legnagyobb részvényes.

Legnagyobb régiós olajipari vállalatok a 2021-es forgalmuk alapján*

Cégnév Székhely Bevétel (millió euró)
PKN Orlen Lengyelország 28 572
MOL Magyarország 16 142
Unipetrol Csehország 5007
OMV Petrom Románia 4766
Orlen Lietuva Litvánia 4303
Slovnaft Szlovákia 4060
Forrás: Coface