Háború: orosz területen hatalmas légicsapás-sorozatot hajtott végre Ukrajna

Hírek2024. márc. 18.D.J.

Ez történt az ukrán háború 753-dik napján:

- Ukrajna drónók tucatjait indította különféle célpontok ellen Oroszország-szerte, köztük a fővárosban, ami tüzet okozott egy olajfinomítóban és megzavarta az áramellátást több határ menti területen, de közvetlen áldozatokat nem követelt - közölte a moszkvai védelmi minisztérium. A minisztérium azzal vádolta Kijevet, hogy szabotálni akarja az elnökválasztást,

miután a két évvel ezelőtti invázió óta az egyik legnagyobb légi hadműveletet hajtották végre orosz területen.

Az orosz hatóságok azt is közölték, hogy a Belgorod régió vasárnap reggeli ágyúzása megölt egy 16 éves lányt és megsebesítette az apját, míg egy később a nap folyamán elkövetett támadásban egy férfi meghalt és 11-en megsebesültek.

Az orosz erők 12, Ukrajnából a régió felé indított rakétát lőttek le - közölte a védelmi minisztérium -, valamint egy ukrán Mi-8-as katonai helikoptert, amely Belgorod felé tartott,

és a jelentések szerint az ukrajnai Szumi térségben zuhant le.

- Vlagyimir Putyin elsöprő győzelmet aratott és ötödik mandátumát szerezte meg az orosz elnökválasztáson, a Kreml választási gépezetének köszönhetően pedig a szavazatok aránya és a részvétel szinte már-már bohózati szintre emelkedett.

A szavazatok 75%-ának megszámlálása után az orosz választási bizottság azt állította, hogy Putyin a szavazatok 87,14%-ával vezet, és hogy a részvételi arány a történelmükben a legmagasabb, 74%-os volt.

- Győzelmi beszédében az ukrajnai háború volt a középpontban, mivel Putyin azt állította, hogy biztosítja a határt az ukránbarát katonai egységek legutóbbi támadásaitól, és azt mondta, hogy elnökként fő feladatai közé tartozik majd az ukrajnai háború, "a védelmi kapacitás és a hadsereg megerősítése".

Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e közvetlen konfliktus a NATO-val, azt mondta: "Úgy gondolom, hogy a modern világban minden lehetséges... mindenki megérti, hogy ez egy lépés lenne egy teljes körű harmadik világháború felé. Nem hiszem, hogy ez bárkinek is az érdekeit szolgálná".

- Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint Putyin "imitál" egy újabb választást, hozzátéve, hogy az orosz vezető "hatalomfüggő", és "nincs olyan gonoszság, amit ne követne el személyes hatalmának meghosszabbítása érdekében".

"Nincs és nem is lehet legitimitása ennek a választási imitációnak. Ezt az embert Hágában kellene bíróság elé állítani. Ezt kell biztosítanunk" - mondta Zelenszkij.

- Ukrajna eközben vasárnap több tucatnyi orosz támadásról számolt be a közös határuk közelében, több mint 60 ágyúzásról Szumi körzetében, amelyben egy ember meghalt.

Korábban vasárnap egy ember meghalt és legalább nyolc ember megsebesült egy orosz rakétatámadásban a fekete-tengeri kikötővárosban, Mikolajivban - közölték ukrán tisztviselők.

- A Moldovához tartozó Dnyeszteren túli szakadár köztársaság egyik katonai létesítményére mért dróncsapás vasárnap megsemmisített egy helikoptert és tüzet okozott - közölték az oroszbarát régió hatóságai, Ukrajnát okolva a csapásért.

A moldovai reintegrációs politikákért felelős iroda azonban közleményben közölte, hogy a videofelvételek vizsgálata után "nem erősítik meg a Dnyeszteren túli területet ért támadást", és "kísérletnek nevezte, hogy félelmet és pánikot keltsenek a régióban". Hozzátette, hogy a közösségi médiában megjelent felvételen megsemmisített katonai felszerelés "több éve nem működik".

- Oroszország a Fekete-tengeri félsziget egy évtizeddel ezelőtti annektálása óta igyekszik elnyomni a Krím ukrán identitását - írta jelentésében az Amnesty International, hozzátéve, hogy ugyanezt a szabályrendszert alkalmazzák Ukrajna más elcsatolt területeivel is.