Háború: orosz vadászbombázót tettek múlt időbe

Hírek2024. márc. 29.D.J.

Ez történt az ukrán háború 764-dik napján:

- Egy orosz Szu-35 nehéz vadászbombázó repülőgép a tengerbe zuhant a krími Szevasztopolnál. Az interneten látható felvételeken látszik, hogy a repülőgép kigyulladt, spirálisan az óceánba zuhant és felrobbant.

Az illegálisan megszállt terület kormányzója, Mihail Razvozhayev csütörtökön azt mondta, hogy a pilóta katapultált és a mentők felvették, de a baleset okáról nem közölt részleteket.

Marija Avdejeva ukrán biztonsági szakértő azt állította, hogy lelőtték, míg más ukránbarát Telegram-csatornák azt találgatták, hogy baráti tűz volt az ok.

A régiót a két éve tartó konfliktus során gyakran érte ukrán támadás.

- Robbanások hallatszottak az ukrajnai Ivano-Frankivszk és Hmelnyickij régiókban, valamint Dnyipro városában péntek reggel, amikor orosz cirkálórakétákat észleltek az ukrán légtérben - jelentette a Suspilne országos médium. Az ukrán légierő korábban csütörtök este egész Ukrajnában rakétafenyegetésre figyelmeztetett.

- A Dnyipropetrovszki területen "kritikus infrastruktúrát" bombáztak, és egy embert kórházba szállítottak - közölte Szerhij Liszak kormányzó. A helyiek áramkimaradásokról számoltak be - írja a Kyiv Independent.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön telefonbeszélgetés során közölte az amerikai képviselőház elnökével, hogy a kongresszus számára létfontosságú, hogy elfogadjon egy új katonai segélycsomagot Ukrajna számára.

Mike Johnson házelnök hónapok óta tartja függőben azt a törvényjavaslatot, amely 60 milliárd dolláros katonai és pénzügyi segélyt nyújtana.

Zelenszkij elmondta, hogy tájékoztatta Johnsont a harctéri helyzetről, és beszélt "az orosz légi terror drámai fokozódásáról" is. Az ukrán hadsereg később közölte, hogy legfőbb parancsnoka, Olekszandr Szirszkij beszélt az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, Charles Brownnal a harctéri kérdésekről.

- Zelenszkij a CBS-nek adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin "nagyon gyorsan" át fogja tolni Oroszország háborúját a NATO területére, ha nem állítják meg Ukrajnában. Zelenszkij elismerte, hogy csapatai nincsenek felkészülve egy újabb küszöbön álló nagyobb orosz offenzíva elleni védekezésre,

és kiemelte, hogy sürgősen szükség van amerikai Patriot rakétavédelmi rendszerekre és több tüzérségre.

- Az USA felszólítja a rakétákban és drónokban felhasználható alkatrészeket gyártó és értékesítő amerikai vállalatokat, hogy ne szállítsák áruikat olyan külföldi félnek, aki esetleg Oroszországba irányíthatja azokat.

"Az elmúlt hetekben több mint 20 amerikai vállalatnak küldtünk levelet, amelyek mindegyike több mint 600 külföldi fél listáját tartalmazza" - mondta Matthew Axelrod, a kereskedelmi minisztérium helyettes államtitkára. Axelrod elmondta, hogy magas rangú amerikai tisztviselők közvetlenül is felvették a kapcsolatot a cégek főnökeivel,

hogy további lépéseket vitassanak meg annak megakadályozására, hogy termékeik Oroszországba kerüljenek.

- Egy orosz bíróság csütörtökön két év börtönbüntetésre ítélte Mihail Feldman újságírót, amiért elítélte Moszkva teljes körű katonai offenzíváját Ukrajna ellen. A moszkvai rendőrség 24 óra alatt öt másik újságírót vett őrizetbe.

- Donald Tusk lengyel miniszterelnök csütörtökön fogadta ukrán kollégáját, Denys Shmyhalt, hogy megbeszéléseket folytasson az ukrán mezőgazdasági import és az elégedetlen lengyel gazdák által alkalmazott határblokádok miatti súrlódások enyhítése érdekében. A lengyel miniszterelnök csütörtökön Varsóban fogadta tárgyalópartnerét.

- A francia hatóságok egy olyan honlapot lepleztek le, amely hamis toborzást tartalmazott olyan francia önkénteseknek, akik Ukrajnában akarnak harcolni - közölte csütörtökön a védelmi minisztérium. Az oldalt a francia szolgálatok lekapcsolták - közölte egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás.