Háború: orosz városra mérhettek csapást az ukránok

Hírek2023. máj. 4.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 434-dik napján:

- Kigyulladt egy üzemanyagtároló egy kulcsfontosságú híd közelében Oroszország délnyugati részén, Krasznodar városában szerda hajnalban – közölte a régió kormányzója. Az orosz állami tulajdonú Tass hírügynökség arról számolt be, hogy az olajüzemben keletkezett tüzet egy drón lezuhanása okozta.

- David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete szerdán "kétnapos, a biztonságot középpontba helyező út részeként" Magyarország Ukrajnával határos, északkeleti határvidékére utazott - közölte az Egyesült Államok nagykövetsége az MTI-vel.

- Oroszország hat napon belül harmadszor indított dróntámadást Kijev ellen – közölték szerdán az ukrán főváros hatóságai. Az ukrán légierő parancsnoksága arról tájékoztatott, hogy erői a 26 iráni gyártmányú Shahed drónból 21-et semmisítettek meg. Az első jelentések szerint a támadások miatt érdemi károk nem keletkeztek.

- Az orosz erők szerdán a Donyeck megyei Limansz, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányába összpontosították támadó műveleteiket, a nap folyamán mintegy harminc támadást vertek vissza az ukrán erők - írta esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

A vezérkar szerint az oroszok felhasználják a helyi lakosságot a megszállt területeken arra, hogy személyi állományukat védjék az ukrán erők tüzérségi támadásaitól. A déli Herszon megyei Kahovka környékén fekvő településeken az orosz erők a helyi lakosok házai között helyezték el egységeiket - írta a vezérkar.

- Zelenszkij ukrán elnök szerint azután, hogy megindul az oroszok elleni támadásuk, a nyugat idővel vadászgépeket is fel fog ajánlani a hadseregüknek.

- Az orosz erők csapást mértek szerdán a dél-ukrajnai Herszon város egyetlen működő hipermarketjére, a támadás következtében három ember meghalt, öten sérüléseket szenvedtek - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

A tárcavezető közlése szerint a támadás helyi idő szerint délelőtt 11 óra körül történt. Az áldozatok között a létesítmény dolgozói és vásárlók egyaránt vannak.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója később közölte, hogy nap közben orosz csapás érte a herszoni pályaudvart is,

ahol egy ember vesztette életét, és három sérült meg.

- A katonai hírszerzés képviselője megjegyezte, hogy 2022 őszéig az orosz megszállók nem fordítottak különösebb figyelmet a Krím védelmére. Az ukrán hadseregnek a harkivi és a herszoni régióban elért sikerei után azonban a katonai létesítmények elleni csapások és az ellenállási mozgalom akciói a megszállt félsziget területén arra kényszerítették az oroszokat, hogy védelmi erődítményeket építsenek.

- Ukrajnának nincs információja a Kreml elleni állítólagos éjszakai támadásokról - jelentette ki szerdán Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára az Ukrainszka Pravda hírportálnak nyilatkozva.

- Biztonsági okokra és az ukránbarát erők esetleges támadásaira hivatkozva több orosz város bejelentette, hogy visszafogottabban ünnepli idén a győzelem napját - írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató szerdán.

- A magyar Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzetet november 25-ig meghosszabbítsa.

Az erről szóló jogszabályt szerdán fogadta el a parlament.