Háború: oroszok tízezrei vesztek oda

Hírek2024. feb. 24.D.J.

A háború eddigi két éve alatt legalább 75 ezer orosz katona halt meg a lettországi emigrációban működő orosz lap, a Meduza jelentése szerint.

A lap számításai alapján Moszkva naponta mintegy 120 embert veszít Ukrajnában, és ez a mutató két év háború után sem csökken.

Az oldal legutóbb 2023 nyarán készített hasonló becslést, melyben a Mediazona munkatársai és Dmitrij Kobak kutató is részt vettek.

Többek közt az oroszországi örökösödési ügyek nyilvántartásából származó adatokra, a Szövetségi Állami Statisztikai Szolgálat nyilvántartásaira, valamint a Mediazona és a BBC Russian önkéntesei és újságírói által összeállított listákra támaszkodtak.

Több mint fél éve úgy becsülték, hogy hozzávetőlegesen 47 000 orosz katona halt meg Ukrajnában.

A Meduza ezt a kutatást frissítette most, hogy az invázió kezdete óta pont két év telt el.

Mint felhívják rá a figyelmet: azután, hogy tavaly Bahmut elfoglalására sor került a veszteségek aránya némileg csökkent, de továbbra is magas szinten maradt.

A közelmúltban, 2023 októberétől és novemberétől kezdve Oroszország veszteségei ismét gyorsulni kezdtek, valószínűleg az Avdijivka elleni offenzívának köszönhetően - egy olyan hadműveletnek, amelyre minden bizonnyal egyfajta "második Bahmut"-ként is lehet tekinteni.