Brit segítséggel kémkednek az ukránok az elfoglalt területeken - állítják az oroszok

Hírek2024. feb. 21.MTI

Kémkedéssel vádolta meg a British Council brit kormányzati szervezetet szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja, azzal, hogy hírszerző tevékenységet folytat Ukrajna javára a Nagy-Britanniában élő ukrajnai menekültek beszervezésével.

Az FSZB szerint a British Council az irányítása alá tartozó szervezeteken keresztül folytatja ezt a tevékenységet a "kijevi rezsim érdekében" az ukrajnai Herszon megye területén.

A hivatalosan oktatási, kulturális és művészeti tevékenységet folytató hivatal valójában fedőszerveként működik a brit titkosszolgálatoknak.

A brit területen élő ukrán menekülteket arra használja fel, hogy a megmaradt szoros kapcsolataikon keresztül katonai és politikai jellegű hírszerzési információkhoz jusson a herszoni régióból - állítja az orosz szolgálat.

Oroszország a saját területén még 2018 márciusában, az úgynevezett Szkripal-ügy miatt kirobbant diplomáciai viszály során leállíttatta a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét.

Nagy-Britanniában akkor mérgezték meg Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, Juliját. Az incidens mögött a brit kormány szerint "nagy valószínűséggel" Oroszország állt, amit Moszkva visszautasított.