Háború: oroszok tömegei meneteltek a vesztükbe - az egekbe szöktek a veszteségek

Hírek2024. jún. 26.D.J.

Ez történt az ukrán háború 853-dik napján:

- Oroszország 538 060 katonát vesztett Ukrajnában a teljes körű invázió kezdete óta - jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara. Csak az elmúlt 24 órában 1220 ember halt meg vagy sebesült meg súlyosan a támadók oldalán.

A jelentés szerint Oroszország emellett a háború alatt 8 039 harckocsit, 15 450 páncélozott harcjárművet, 19 407 egyéb járművet és üzemanyagtartályt, 14 321 tüzérségi rendszert, 1108 többszörös rakétaindító rendszert, 863 légvédelmi rendszert, 359 repülőgépet, 326 helikoptert, 11 435 drónt, 28 hajót és csónakot, valamint egy tengeralattjárót veszített.

- Az amerikai és az orosz védelmi miniszter kedden telefonon beszélt egymással, nem sokkal azután, hogy Moszkva Washingtont vádolta az Oroszországhoz csatolt Krím félszigetet ért halálos ukrajnai támadásért. A két fél nagyon eltérő beszámolót adott a megbeszélésről, amely az első volt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Andrej Belousov orosz védelmi miniszter között.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Belousov figyelmeztette Austint az Ukrajnába irányuló további amerikai fegyverszállítások veszélyeire.

- A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden elfogatóparancsot adott ki Oroszország volt védelmi minisztere és katonai vezérkari főnöke ellen, ukrajnai polgári célpontok megtámadása miatt. A bíróság Szergej Sojgu és Valerij Geraszimov vezető orosz tábornokot háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja.

Ukrajna üdvözölte, hogy az ICC kiadta az elfogatóparancsokat. Sojgu és Geraszimov "egyéni felelősséget visel... a gonoszságért őket felelősségre fogják vonni" - közölte Andrij Jermak elnöki kabinetfőnök.

Az orosz biztonsági tanács szerint a letartóztatási parancsok a Moszkva elleni hibrid háború részét képezik - jelentette az állami Tass hírügynökség. Sojgu a biztonsági tanács titkára.

- A keleti fronton, a donyecki területen az oroszok még mindig túlerőben lehetnek, de az ukránoknál a hónapokig tartó "lőszerhiány" végre megszűnt - jelentette a Reuters.

- Az ukrán légitámadások miatt egy idős nő meghalt, négy ember megsebesült és több épület megrongálódott a dél-oroszországi Belgorod régióban - közölte kedden a kormányzó. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy

légvédelmi rendszerei 29, Ukrajna által indított drónt semmisítettek meg a térség felett.

- Oroszország közölte, hogy megtiltja a hozzáférést Oroszországon belül 81 különböző uniós médium, köztük az Agence France-Presse és a Politico adásaihoz, megtorlásul azért, hogy az EU hasonló módon megtiltotta több orosz médium sugárzását.

Moszkva azzal vádolta a csatornákat, hogy "szisztematikusan pontatlan információkat terjesztenek" az ukrán harcokról. Az EU májusban közölte, hogy felfüggeszti négy, szerinte a "Kremlhez kötődő propagandahálózat" terjesztését.

- Moszkva arra számít, hogy hamarosan új megállapodást írnak alá Iránnal egy átfogó együttműködésről - közölte az orosz külügyminiszter-helyettes.