Háború: Oroszország megalázó vereséget szenvedett el a Fekete-tengeren

Hírek2024. feb. 2.D.J.

Ez történt az ukrán háború 708-dik napján:

- Az ukrán erők vélhetően elsüllyesztettek egy orosz hadihajót a megszállt Krím közelében egy éjszakai támadás során, amelynél több tengeri drónt is bevetettek, demonstrálva Kijev növekvő hatalmát a Fekete-tengeren.

Az ukrán katonai hírszerzés közzétett egy videót, amelyen az Ivanovets orosz korvettet támadták, és amely három drámai képpel végződött, amelyeken a hajó a vízre kerül, felrobban és elsüllyed. Ukrajna azt mondta, hogy a hajót kilőtték.

Órákkal később nyugati tisztviselők azt mondták, hogy szerintük a hadihajó egy olyan támadásban semmisült meg, amelyben nagy hatótávolságú, személyzet nélküli drónokat használtak. Oroszország nem kommentálta az incidenst.

- Az ENSZ legfelsőbb bírósága pénteken dönt arról, hogy Ukrajna továbbléphet-e abban az ügyben, amelyben Oroszországot a nemzetközi jog megsértésével vádolja.

Kijev szerint Oroszország megsértette az 1948-as egyezményt, amikor azt állította, hogy invázióra van szükség az orosz ajkúak állítólagos népirtásának megállításához Kelet-Ukrajnában.

Az ügyet a nemzetközi bíróság elé vitte napokkal azután, hogy Oroszország 2022. február 24-én megszállta Ukrajnát.

A tavaly szeptemberi meghallgatásokon Moszkva ügyvédei arra sürgették a bírákat, hogy dobják el az ügyet, mondván, hogy Kijev jogi érvei hibásak, és a bíróságnak nincs hatásköre.

- Orbán Viktor is jóváhagyta a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot, így egyhangú megállapodás született.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hálás az EU vezetőinek a hosszú távú pénzügyi támogatásról kötött megállapodásért, ugyanakkor sürgette őket, hogy fokozzák a katonai segítségnyújtást.

"Nagyon fontos, hogy a döntést mind a 27 vezető meghozta, ami ismét az EU erős egységét bizonyítja" - tette hozzá.

- Valerij Zaluzsnij ukrán hadseregfőnök egy csütörtökön közzétett véleménycikkében meghatározta Ukrajna prioritásait, és megnevezte az ország háborús erőfeszítéseit nehezítő kihívásokat, miután olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint felmenthetik tisztségéből.

A CNN által közzétett írásában nem tett említést a Zelenszkijjel való szakításról vagy annak lehetőségéről, hogy távozna posztjáról. Azt mondta, hogy Ukrajnának új módszereket kell találnia,

hogy előnyre tegyen szert Oroszországgal szemben, mivel a teljes körű háború közeledik a harmadik évéhez.

- Az orosz nemzeti gárda, a Rosgvardia néven is ismert erő három korábbi Wagner rohamosztagot integrál első önkéntes alakulatába - közölte a brit védelmi minisztérium.

Mint felhívták rá a figyelmet: Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly december 25-én írta alá azt a törvényt, amely felhatalmazza az orosz nemzeti gárdát, hogy saját önkéntes alakulatokat hozzon létre. A Rosgvardiát gyakran Putyin "magánhadseregeként" emlegetik.