Háború: Oroszország súlyos vádakkal állt elő - Felelősségre vonnák az ukrán gyilkosokat

Hírek2022. nov. 22.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 271-dik napján:

- Moszkva több mint 10 orosz hadifogoly kivégzésével vádolta meg az ukrán katonákat. A Kreml közölte, hogy bíróság elé állítja a felelősöket.

- Az orosz erők ismét tüzet nyitottak a nemrég felszabadult dél-ukrajnai Herszon városára - közölte Jurij Szobolevszkij, a megyei tanács alelnöke.

- Ukrajna arra kérte Herszon és Mikolajiv régió lakóit, hogy költözzenek az ország középső és nyugati felére. Attól tartanak, hogy a térségben az infrastrukturális károk túl súlyosak ahhoz, hogy az emberek elviseljék a telet.

- Az ukrán főügyészség közölte, hogy tisztségviselői négy olyan helyet azonosítottak, ahol az orosz erők fogvatartottakat kínoztak Herszon városában.

- Az orosz csapatokat azzal vádolják, hogy megszállásuk alatt holttesteket égettek el egy Herszon szélén lévő szemétlerakónál.

- Dmitrij Peszkov, a Kreml képviselője kijelentette, hogy nem terveznek újabb katonai mozgósítást.

- Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz erők védelmi állásokat építenek a luhanszki Szvatovéban. A térségben főleg gyengén képzett tartalékosok adják a sereg gerincét.

- Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők szombaton és vasárnap reggel több mint 20 nagy kaliberű tüzérségi lövedéket lőttek ki a zaporizzsjai atomerőmű területére, valamint a létesítményt tápláló távvezetékre. Az erőműben a sugárzás szintje továbbra is normális.

- Az ukrán elnök arra kérte a NATO-tagországok parlamentjeit, hogy nyilvánítsák terrorista állammá Oroszországot az ukrán energiainfrastruktúra ellen elkövetett támadások miatt.

- Új, a X.-XVII. században fennállóhoz hasonló védelmi vonalat alakítanak ki az orosz-ukrán határ mentén Belgorod megyében - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatón Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó.

- Az energetika területén el kell törölni az Oroszország elleni szankciókat és új szankciók bevezetéséről még beszélni sem szabad - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, Menczer Tamás.

- Németország az amerikai gyártmányú Patriot-ütegek, valamint brit gyártmányú Eurofighter vadászgépek ideiglenes telepítésével támogatná Lengyelország védelmi erőit.

Varsó elfogadta Berlin felajánlását.