Háború: Oroszországot akkora csapás rázta meg, hogy megint menekíteni kellett a helyieket

Hírek2024. szept. 8.D.J.

Ez történt az ukrán háború 927-dik napján:

- Ukrajna azt állítja, hogy szombaton eltaláltak egy orosz lőszerraktárt egy határ menti térségben.

Az oroszországi Voronyezs régióból az éjszaka folyamán nagy tűzről és több robbanásról érkezett jelentés, ami arra késztette a hatóságokat, hogy evakuálják a lángok közelében élő helyieket.

Az orosz légvédelmi rendszerek „észleltek és semlegesítettek egy drónt” szombaton kora reggel a régió nyugati része fölött - írta Alekszandr Guszev voronyezsi kormányzó a Telegramon. „Senki sem sérült meg”, de amikor a drón lezuhant, nagy tüzet gyújtott, amely aztán detonációt okozott.

- A nyugati vezetőknek nem kéne megijedniük attól, ha a Kreml nukleáris eszkalációval fenyeget - mondta a CIA vezetője szombaton, abban a vitában, amelyben szóba került, hogy az angol-francia Storm Shadow rakétákat be kellene-e vetni Oroszországon belül.

William Burns, aki az MI6 vezetőjével együtt tett londoni látogatást, azt mondta, hogy a Moszkvából érkező fenyegetéseket nem kell mindig szó szerint venni.

„Putyin egy zsarnok. Időről időre folytatni fogja a szablyacsattogtatást” - mondta Burns. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy megfélemlítsen minket. […] Persze figyelnünk kell rá. Az Egyesült Államok óriási támogatást nyújtott Ukrajnának, és biztos vagyok benne, hogy az elnök megfontolja majd, hogy milyen más módon támogathatjuk őket.”

- Több orosz támadó drónt fogott el Kijev légvédelme az éjszaka folyamán az ukrán légierő szerint. Sérültekről vagy súlyos károkról nem érkezett jelentés. Az egyik drónról származó törmeléket az ukrán parlament előtti utcán fényképezték le. Az ukrán parlament sajtószolgálata megerősítette, hogy dróndarabokat találtak, de azt mondta, hogy nem voltak sebesültek, és a parlament épületében sem keletkezett kár.

- A kelet-ukrajnai Poltava városában temetési szertartást tartottak az invázió kezdete óta az egyik leghalálosabb orosz légicsapás áldozataiért. Miközben a családok és a helyi lakosok gyászoltak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ígéretet tett a hazai fegyvergyártás fellendítésére,

olyan földalatti létesítmények létrehozásával, amelyek ellenállnak az orosz rakéta- és dróncsapásoknak.

- Három ember megsérült az oroszországi Belgorod régióban, miután ukrán lövedékek csapódtak be Szebekino városában - közölte a régió kormányzója. „A mentőszolgálat munkatársai egy nőt súlyos állapotban, hátán és combján repeszsérülésekkel, egy férfit pedig repeszsérüléssel a mellkasán szállítottak a regionális klinikai kórházba.”

- Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok hírszerző szerveinek vezetői méltatták Ukrajna meglepetésszerű oroszországi behatolását, amely megváltoztathatja a háború narratíváját.

Richard Moore, az MI6 vezetője szerint Kijev augusztusi meglepetésszerű offenzívája, amellyel az oroszországi kurszki területen területeket foglalt el, „hazahozta a háborút az oroszok számára”. William Burns, a CIA igazgatója, aki Moore mellett beszélt egy londoni rendezvényen, azt mondta, hogy az offenzíva jelentős eredmény volt, amely felfedte az orosz hadsereg gyenge pontjait.