Háború: patthelyzetbe kerültek az ukránok

Hírek2022. aug. 11.D.J.

Az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű környékéről indítanak támadásokat, az ukránok viszont nem tudják viszonozni a tüzet.

Ez történt az orosz-ukrán háború 168-dik napján:

- Az ukrán elnök Volodimir Zelenszkij esti videóbeszédében arra kérte a külföldi szövetségeseit, hogy küldjenek erősebb fegyvereket. Megfogadta, hogy a háború gyors befejezése érdekében annyi kárt fognak okozni Oroszországnak, amennyit csak lehetséges.

- A Barátság vezetéken újra megindult a kőolaj. Magyarországon várhatóan a mai nap folyamán fog helyreállni a szállítás.

- A zaporizzsjai atomerőmű környékéről rakétákat lőtt ki Oroszország. A támadásokban 13 ember vesztette életét – állítják ukrán források.

A tüzet nem tudják viszonozni, mivel nem akarnak nukleáris katasztrófát okozni.

- Bár Kijev még mindig nem vállalta fel nyilvánosan a felelősséget a Krímben lévő orosz támaszpont megtámadásáért, a nyugati sajtónak több ukrán forrás is elárulta, hogy a keddi csapást ők követték el. A robbanásokban több tucat orosz repülő semmisült meg. Egy ember meghalt és 13 megsebesült, több tucat ház pedig megrongálódott – állítja az ukrán légierő.

Egy szakértő szerint a támaszpontot nem rakétákkal támadták meg. Helyette egy merész rajtaütésre kerülhetett sor.

A brit védelmi miniszter, Ben Wallace szerinte a krími légitámaszpont „jogos célpont” volt, hisz a területet Oroszország 2014-ben illegálisan foglalta el. A régió továbbra is Ukrajnához tartozik.

Az ENSZ-cikkek értelmében Kijevnek joga van megvédeni a saját területét.

- Az orosz kézen lévő Donyeck városában az ukránok kilőttek egy sörfőzdét. Egy ember meghalt, ráadásul a robbanás miatt ammónia szivárgás lépett fel, ami miatt tűz ütött ki – állítják oroszbarát szeparatisták.

- Volodimir Zelenszkij arra kérte az Európai Uniót, hogy tiltsák meg az orosz turisták beutazását. A napokban hasonló ötletet vetett fel Észtország és Finnország is. „Európába látogatni kiváltság, nem emberi jog” – írta korábban az észt miniszterelnök.

- Az orosz állami hírügynökségnek a Tass-nak a kínai nagykövet Zhang Hanhui azt mondta, hogy az ukrán háborút az Egyesült Államok provokálta ki.

Szerinte a NATO terjeszkedése sarokba szorította Moszkvát, ezért Oroszországnak lépnie kellett.

- Azóta, hogy  beindult az ukrán gabonaexport hála egy ENSZ-megállapodásnak, 24 szállítóhajó hagyta el a fekete-tengeri kikötőket. Az ENSZ szerint ez a szám jelentősen nőni fog a közeljövőben.

- Miután orosz helikopterek sértették meg a légterüket és átrepültek az ország délkeleti része felett, Észtország behívatta az orosz nagykövetet. Észtország az incidenst teljesen elfogadhatatlannak tartja.

- Ukrajna 20 milliárd dollárnyi külföldi adósságát két évre befagyasztják Kijev kérésére.