Több mint 75 ezer orosz katona elesett vagy megsebesült Ukrajnában 

Hírek2022. júl. 28.Sz.A.

Az Ukrajna invázióját elkezdő orosz csapatok fele már eleshetett vagy megsebesült az ukrajnai háborúban, ami 75 ezer katonát jelent az amerikai hírszerzés becslése szerint - írja a CNN.

Az amerikai hírszerzés becslése szerint eddig 75 ezer orosz katona elesett vagy megsebesült az ukrajnai invázióban, erről számolt be a CNN-nek Elissa Slotkin demokrata párti kongresszusi képviselő - írja a Newsweek.

Slotkin nemrég tért vissza Ukrajnából, beszámolója szerint az orosz csapatok hatalmas veszteségeket szevedtek el, és a harcolók zöme kifáradt az öt hónapja tartó háborúban.

Mint elmondta, a következő 3-6 hét kritikus időszak lehet a háború kimenetelében, mert az ukrán erők Herszon városának visszafoglalálásért küzdenek.A New York Times beszámolója szerint az orosz katonai veszteségekről az amerikai külügyminisztérium egy háttéranyagában is ez az információ található meg. A lapnak nemrég nyilatkozó magas rangú tisztviselők szerint 20 ezren elestek és mintegy 60 ezerre tehető a sebesültek száma. Az inváziót február végén - amerikai források szerint - 150 ezer katonával kezdte meg az orosz haderő, azóta kaptak utánpótlást.

A CIA múlt héten azt közölte, hogy becsléseik szerint 15 ezer orosz katona vesztette életét, és 45 ezerre tehető a sebesültek száma.

Volodimir Zelenszkij mai beszámolója szerint eddig 40 ezer orosz katona esett el vagy sebesült meg a háború során.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön hamis híreknek nevezte az orosz veszteségekről az amerikai médiában megjelent adatokat - számolt be az MTI. Kifogásolta, hogy ilyeneket a legtekintélyesebb orgánumok is terjesztenek és a gyakorlat egyre gyakoribbá válik.