Háború: Putyin alaposan meglepte a világot

Hírek2022. okt. 11.D.J.

Ez történt a háború 229-dik napján:

- Oroszország hatalmas csapáshullámot indított az ukrán városok ellen. A cirkálórakéták és a kamikaze drónok 14 emberrel végeztek és 97 embert megsebesítettek - közölte az ukrán sürgősségi szolgálat.

- Vlagyimir Putyin elmondása szerint ezzel a csapás-sorozattal válaszoltak a Krímet és Oroszországot összekötő kercsi híd elleni támadásra. Az orosz vezető figyelmeztetett: további ukrán "terrorcselekmények" esetén ennél is súlyosabb megtorlásra lehet számítani.

- Az orosz támadások részben az ukrán erőműveket vették célba – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere szerint a nemzetközi közösségnek "felelőssége" egyértelművé tenni, hogy Putyin tettei "teljesen elfogadhatatlanok".

- António Guterres, az ENSZ főtitkára azt mondta, hogy "mélyen sokkolták" az orosz légicsapások, amelyek "a háború újabb eszkalációját jelentik, és mint mindig, a civilek fizetik a legmagasabb árat".

- Elfogadhatatlannak tartjuk a civileket célzó és a humanitárius jogokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyó durva orosz támadásokat az ukrajnai városok ellen - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

- Zelenszkij megerősítette, hogy beszélt Olaf Scholz német kancellárral az Oroszországra nehezedő nyomás fokozásáról, valamint az Ukrajnának nyújtott segélyekről.

- Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök közölte, hogy mivel nő a feszültség Fehéroroszország és Oroszország közös katonai munkacsoportot telepít az ország nyugati határaira. A két ország két nappal ezelőtt kezdte meg erőinek összevonását, a kercsi hídon történt robbanás után – mondta Lukasenko.

- Az Ukrán Biztonsági Szolgálat felvette Dmitrij Medvegyevet a körözött személyek listájára. A volt orosz elnököt azért fogatnák el az ukrán hatóságok, mert a politikusnak szerintük kulcsszerepe van Ukrajna területi integritásának az aláásásában. A biztonsági szolgálat listáján az Orosz Biztonsági Tanács legtöbb tagja szerepel.

- A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága megerősítette, hogy az embereik biztonsági okokból felfüggesztik a munkájukat Ukrajnában.

- Az Egyesült Arab Emirátusok elnöke, Mohamed bin Zayed al-Nahyan sejk Moszkvába látogat, hogy találkozzon Putyinnal – jelentette az Egyesült Arab Emírségek állami sajtója. Mohamed "megvitatja Putyin elnökkel az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország közötti baráti kapcsolatokat”.

- Putyin a héten találkozhat Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnökkel a kazahsztáni csúcstalálkozón. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy "lehetséges", hogy meg fogják vitatni azt a török javaslatot, amely szerint a Nyugatnak és Oroszországnak tárgyalásokat kéne indítania Ukrajnáról.