Háború: Putyin harcba szállt a Wagner zsoldosokért

Hírek2023. aug. 27.Sz.A.

Vlagyimir Putyin orosz elnök állampolgári esküt kér a Wagner zsoldosoktól.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a Wagner katonák tegyenek állampolgári esküt az orosz államnak. A rendelet Jevgenyij Prigozsin magángépének lezuhanása, és a Wagner-vezér halála után a zsoldoshadseregen belül kialakult feszültséget és bizonytalanságot igyekszik rendezni – írja a Guardian napi haditudósítása.

- Joe Biden amerikai elnök szerint amerikai tisztségviselők megpróbálják kideríteni, mitől zuhanhatott le Jevgenyij Prigozsin magángépe, amelyen tíz fő utazott, és nem maradt túlélő.

- Oroszország kritikával illette az amerikai elnököt, amért úgy nyilatkozott, nem lepte meg Prigozsin halála, a Kreml szerint Washington nem tehet ilyen megjegyzéseket.

- Moszkvában megkezdődött a hatalmi harc a Wagner zsoldosok felügyeletéért: a legnagyobb kihívás az Afrika mintegy tucat országában harcoló, mintegy 5000 katona becsatornázása az orosz érdekek mentén. A Guardian szerint Prigozsin életművének megítélése – áruló vagy hős volt-e – nagy mértékben függ a háború kimenetelétől is.

A zsoldoshadsereg vezetője – Putyinhoz hasonlóan – nem tűrte az árulást. A dezertálásért súlyos büntetés járt: ragasztószalaggal betontömbhöz ragasztották az áruló katonák fejét, és a hadsereg egyik szimbólumának tartott kalapáccsal ütötték a fejét – emlékeztet a lap.

- Szombat kora reggel ismét dróntámadás érte Moszkvát, melynek következtében mind a három fő moszkvai repteret átmenetileg le kellett zárni a forgalom elől.

- Légi összecsapásban három ukrán vadászgép pilóta életét vesztette – közölték ukrán hatóságok.

- Ukrán illetékesek szerint az orosz hadsereg észak-kelet-ukrajnai területet rakétával lőtt, egy kávézót találtak el, ahol két ember életét vesztette, egy harmadik megsérült.

A támadás Kupjasznk városától nem messze történt. Brit tisztviselők már korábban figyelmezették az ukránokat, hogy az orosz hadsereg megpróbálja visszafoglalni az érintett területet.

- Evan Gershkovich, a Wall Street Oroszországban letartóztatott újságírója fellebbezett a letartóztatása meghosszabbítása ellen. Gershkovichot bírói ítélet nélkül tarták fogva, a letartóztatását a napokban három hónappal meghosszabbították. Az újságírót kémkedéssel vádolják, az ellene felhozott vádakat Gershkovich visszautasítja.

A legtöbb nyugati tudósítóval szemben Gershkovich az orosz invázió után is folytatta moszkvai munkáját, és tudósított az Ukrajna elleni háborúról.

- A német Der Spiegel részletes elemzést tett közzé az Északi Áramlat elleni támadásról. Az összeállításban több német nyomozó is megszólal, akik a második világháború utáni német történelem legfontosabb nyomozásának nevezték a gázvezeték felrobbantásának kivizsgálását – elsősorban a politikai vonzata miatt.

- Megállapításuk szerint a robbantással kapcsolatban jelentős mennyiségű nyom Ukrajnához vezet.

- Ferenc pápa az orosz fiatalokhoz intézett üzenetében sürgette, hogy a megbékélés magjait vessék el. A katolikus fiatalok napján küldte üzenetét a pápa a Szentpéterváron összegyűlt keresztény fiatalokhoz.