Háború: Putyin most már pontot tenne a harcok végére?

Hírek2022. okt. 12.D.J.

Ez történt az ukrán háború 230-dik napján:

- Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Moszkva nem utasítaná vissza Putyin és Biden találkozóját a jövő havi G20-találkozón. Moszkva nyitott a tárgyalásokra Nyugat-Ukrajnával – mondta Lavrov.

- A Kreml megerősítette, hogy Putyin csütörtökön találkozik Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnökkel, hogy a háborúról tárgyaljanak.

- A tűzszünetnek nem Kijev és Moszkva, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között kell létrejönnie - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Berlinben.

- Oroszország kedden újabb rakétacsapásokat mért Ukrajna városaira. Az ENSZ és egyes NATO-tagországok szerint Moszkva háborús bűnöket követhet el. Az orosz védelmi minisztérium ennek kapcsán közölte: csapatai nagy hatótávolságú légicsapásokat hajtanak végre Ukrajna energetikai és katonai infrastruktúrái ellen.

- A G7-ek vezetői "a lehető leghatározottabban" elítélték Oroszország legutóbbi rakétatámadásait, és megfogadták, hogy "határozottan" kiállnak Kijev mellett, "ameddig csak kell".

- Volodimir Zelenszkij arra kérte a G7-ek vezetőit, hogy adjanak több légvédelmi rendszert Ukrajnának és indítsanak nemzetközi megfigyelő missziót a fehérorosz határon.

- A francia elnök, Emmanuel Macron szerint az utóbbi napokban megváltozott az "ukrán háború természete" azzal, hogy cirkálórakéták és fegyveres drónok záporoztak parkokra, játszóterekre, erőművekre és más polgári célpontokra.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök egy racionális ember, aki jelentősen elszámította magát – mondta Joe Biden amerikai elnök egy keddi interjúban.

- Miután a Donyeckben az orosz csapatok visszavonultak Lymanból és Szvjatohirszkből több tucat ember, köztük civilek és egy egyéves csecsemő holttestét exhumálták – közölték az ukrán hatóságok.

- Hétfő óta az orosz rakétatámadások Ukrajna energiainfrastruktúrájának nagyjából a 30 százalékát érintették – közölték tisztviselők. Mivel Ukrajnában milliókat sújt az áramkimaradás, a kormány arra szólította fel a civileket, hogy csökkentsék az fogyasztásukat, és ne használjanak háztartási készülékeket, például sütőket és mosógépeket.

- Putyin kijelentette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetőjének, hogy "nyitott a párbeszédre" a zaporizzsjai atomerőmű kapcsán.

- Az orosz erők elrabolták a zaporizzsjai erőmű helyettes vezetőjét - állítja az ukrán állami atomenergia-vállalat, az Energoatom.

- A fehérorosz védelmi minisztérium kijelentette, hogy az erőiket a határaik mentén azért vonták össze Oroszországgal, hogy biztosítsák a határ biztonságát.

- Az orosz csapások több száz kulturális helyszínt károsítottak meg – mondta Zelenszkij, miközben sürgette az ENSZ kulturális ügynökségeit, hogy zárják ki Oroszországot a soraikból.

- Egy magas rangú brit hírszerzési vezető szerint az oroszok kezdenek kifogyni a hadianyagból.