Háború: súlyos csapást mértek az oroszokra az ukránok

Hírek2023. aug. 24.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 546-dik napján:

- Robbanás történt szerdán az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten lévő Olenyivka településen, aminek következtében megsemmisült egy Sz-400-as, Triumf típusú, nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer - erősítette meg az ukrán katonai hírszerzés.

 Az ukrán közlés szerint a robbanás következtében teljesen megsemmisült a kilövőrendszer, a rá telepített rakéták, és a fegyvert működtető legénység is. A hírszerzés kiemelte: tekintettel arra, hogy az orosz hadsereg fegyvertárában korlátozott számú ilyen rendszer található,

"ez fájdalmas csapás az orosz légvédelmre nézve, ami komoly hatással lesz a további eseményekre a félszigeten".

- Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter közölte, hogy legalább négy ember meghalt és négy megsebesült az északkeleti Romni város egyik iskolájában egy orosz támadás után. Az áldozatok között van intézmény igazgatója és az igazgatóhelyettes is.

- Az ukrán erők felvonták a nemzeti lobogót a dél-zaporizzsjai járásbeli Robotyne településen. "Történelmi nap!” – írták ki a 47. különleges gépesített dandár Telegram-csatornájára.

- Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen - közölte szerda este a Roszaviacija orosz légiügyi hatóság. A Roszaviacija MNT-Aero légitársaságra hivatkozó közleménye szerint

a gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij "Wagner" Utkin is.

- Emmanuel Macron szerdán megerősítette, hogy Franciaország nem ismeri el "ukrán területek Oroszország általi annektálását". A francia elnök ezt azok után jelentette ki, hogy egyik elődje, Nicolas Sarkozy "illuzórikusnak" nevezte "a visszatérést a múltba" a Krímet illetően.

- Oroszország nem hagyja válasz nélkül az ukrán dróntámadásokat és nem fog szemet hunyni afölött sem, hogy a nyugati hírszerző szolgálatok milyen szerepet játszanak bennük - szögezte le Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán kiadott nyilatkozatában.

- Ukrajna ellentámadása fokozatosan halad előre, bár ez nagyon nehéz, mivel az orosz megszállók sűrűn aláaknázták a területeket - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újságírói kérdésre válaszolva, Petteri Orpo finn miniszterelnökkel szerdán Kijevben tartott közös sajtótájékoztatóján.

- Horvátország mérlegeli az országon keresztül történő ukrán gabonaexport növelését, amelynek egyik "korlátozó tényezője" a kelet-horvátországi, vukovári kikötő kapacitása - mondta szerdán újságíróknak Oleg Butkovic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

- Három repülőgép típusú ukrán drón Moszkva elleni támadásának megakadályozásáról számolt be szerda hajnalban az orosz védelmi minisztérium.