Leváltották az orosz légierő vezetőjét

Hírek2023. aug. 23.MTI, Pogár Demeter, Moszkva

Oroszország nem hagyja válasz nélkül az ukrán dróntámadásokat és nem fog szemet hunyni afölött sem, hogy a nyugati hírszerző szolgálatok milyen szerepet játszanak bennük - szögezte le Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Leváltották az orosz légi- és űrerők éléről Szergej Szurovikint és helyére, megbízottként, a haderőnem eddigi vezérkari főnökét Viktor Afzalovot nevezték ki.

Kilátásba helyezte, hogy az orosz fegyveres erők, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak Ukrajna "nácitlanításában és demilitarizálásában" nem fogják válasz nélkül hagyni a polgári célpontokra mért dróncsapásokra.

Az orosz légvédelem szerdára virradóra az orosz fővárosban és környékén három repülőgép típusú ukrán drónt lőtt le, később Kurszk megye légterében pedig további kettőt, a szmolenszkaja katonai reptér közelében, és további egyet pedig a belgorodi régióban.

Arra is reagált Zaharova, hogy az orosz légierő kedd éjjel harci gépeket indított, miután két amerikai MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónt és egy török gyártmányú TV2 Bayraktar operatív-taktikai drónt észleltek a Fekete-tenger felett, a Krím térségében."Nem szándékozunk figyelmen kívül hagyni azt a szerepet, amelyet a nyugati országok különleges szolgálatai játszanak ezekben bűncselekményekben, az ukrán neonáciknak olyan hírszerzési információkat szolgáltatva, amelyek segítenek az ilyen drónok útvonalának tervezésében" - írta a szóvivő.

Az Ukrajnával határos orosz régiók és az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Lavi község szanatóriumában reggel három civil életét vesztette, amikor egy ukrán kvadrokopter gránátot dobott le rájuk.

Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegramon azt írta, hogy az áldozatok közül ketten a határ közeléből a támadások miatt kitelepített menekültek voltak, harmadik pedig a létesítmény alkalmazottja. Délben azt közölte, hogy a régióra ukrán oldalról a nap folyamán mintegy 90 tüzérségi lövedéket lőttek ki és 18 gránátot dobtak le.

Donyeckben találatot kapott a megyei kórház és a regionális vérellátó. A városban megsebesült egy nő, aki ukrán Lepesztok gyalogsági aknára lépett.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve Kupjanszk irányában végrehajtott orosz előrenyomulásról és a fronton végrehajtott 13 ukrán támadás visszaveréséről számolt be.Mint mondta, a támadások közül négyet a Zaporizzsja megyei Rabotine környékén hiúsították meg. Az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap folyamán elszenvedett veszteségét mintegy 675 főben nevezte meg, akik közül a legtöbben, mintegy 180-an a Donyeck környéki harcokban estek el.

Az orosz tábornok megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között két donyecki régióbeli vezetésipontot, egy P-18-as lokátort és két harckocsit. A moszkvai katonai tárca összesítése szerint meghaladta a hatezret azoknak a tüzérségi lövegeknek és aknavetőknek a száma, amelyeket az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta elvesztettek.

Jan Gagin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetőjének tanácsadója a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrán hadsereg újabb áttörési kísérletre készülve nagyobb erőket összpontosított Vuhledar közelében. Az állította, hogy Urozsajne körzetében összevont ukrán erők a rájuk mért csapások következtében napról napra fogyatkoznak.

Az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökség is megerősítette szerdán, saját forrására hivatkozva, azt a kedden megjelent sajtóértesülést, amely szerint leváltották az orosz légi- és űrerők éléről Szergej Szurovikint és helyére, megbízottként, a haderőnem eddigi vezérkari főnökét Viktor Afzalovot nevezték ki.Szurovikin tábornokot tavaly októberben nevezték ki az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnokává, majd idén januárban, amikor a "különleges hadművelet" irányítását Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke vette át, ő lett az egyik helyettese a háború irányításában. Az RBK gazdasági lap szerint Szurovikin a június 24. vagyis a Wagner-zsoldoscsoport Jevgenyij Prigozsin vezette zendülése óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.