Háború: több száz repülőt veszthettek el az ukránok

Hírek2023. máj. 11.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 441-dik napján:

- Konasenkov orosz tábornok a szerdai hadijelentésben a megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között említett egy vezetési pontot, három lőszerraktárt, egy katonai javítóműhelyt, valamint egy Szu-27-es repülőgépet.

Ezzel az orosz statisztika szerint 420-ra nőt azoknak a repülőgépeknek a száma, amelyeket az ukrán légierő a háború kitörése óta elveszített.

A megsemmisített ukrán helikopterek száma az orosz védelmi tárca szerint 230.

- Jevgenyij Prigozsin, az orosz zsoldosokból álló Wagner csoport vezetője újfent panaszkodott, hogy harcosai még mindig nem kapnak elegendő lövedéket a védelmi minisztériumtól.

- A török ​​külügyminiszter úgy véli, hogy az ukrajnai fekete-tengeri gabonamegállapodás még legalább két hónappal meghosszabbítható. Oroszország korábban kijelentette, hogy nem hosszabbítja meg a paktumot május 18-án túl,

hacsak nem számolják fel azokat a korlátozásokat, amelyek az orosz gabona- és műtrágyaexportot sújtják.

- Az amerikai igazságügyi miniszter első alkalommal adott engedélyt arra szerdán, hogy az Egyesült Államokban elkobzott orosz pénzügyi eszközök egy részét Ukrajna támogatására használják fel.

- Washington nem reagált megfelelően az oroszok megölését kilátásba helyező ukrán nyilatkozatra - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak. A szóvivő arra reagált, hogy Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium felderítő főcsoportfőnökségének vezetője kijelentette:

kész "oroszokat ölni szerte a világon".

- Az ukrán katonák hatékony ellentámadásokat hajtottak végre a Donyeck megyei Bahmutnál, aminek következtében az orosz csapatok egyes területeken mintegy két kilométernyit visszavonultak - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerdán a Telegramon. 

A Wagner orosz zsoldoscsoport egyes területeken kénytelen volt átadni állásait az orosz fegyveres erők rosszul kiképzett reguláris alakulatainak, amelyek aztán vereségeket szenvedtek és visszavonultak - jelentette ki.

- A Transznyefty orosz olajszállító vállalat a TASZSZ hírügynökségnek megerősítette, hogy a brjanszki töltőállomásnál szerda hajnalban "terrortámadást" kíséreltek meg a Barátság olajvezeték ellen. Igor Gyomin, a cég szóvivője közölte, hogy senki nem sérült meg. Korábbi sajtóértesülések szerint Szveny községben lövések értek három olajtartályt,

de azok üresek voltak, így szivárgás vagy tűz nem keletkezett.

- Az ukrajnai Zaporizzsja megyében elfogtak egy 31 éves ukrán férfit, aki merényletet akart elkövetni Kirillovka község rendőrparancsnoka ellen. Az FSZB szerdai közleménye szerint a gyanúsított az ukrán katonai hírszerzés megbízásából további tisztségviselők meggyilkolását is tervezte.

- Egyre nehezebb helyzetben vannak az orosz erők Ukrajnában, Oroszország már a 15. hónapjában van a háromnaposnak tervezett háborújának - mondta a NATO Katonai Bizottságának elnöke szerdán Brüsszelben. Rob Bauer, a NATO Katonai Bizottságának ülését követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az Ukrajna elleni orosz agresszió az eddigi legnagyobb fenyegetést jelenti a szövetség biztonsága és a béke szempontjából.

- Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz erők civilek evakuálásának ürügyén folyamatosan elszállítják az eltulajdonított ingóságokat a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai régió frontvonal menti településeiről.

- Csehország két KUB légelhárító rendszert szállít Ukrajnának a rendszerhez tartozó rakétákkal együtt.

- Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra szólított fel egy szerdai lapinterjúban, hogy a közelgő ukrán ellentámadást ne tekintsék a végső összecsapásnak az orosz hadsereggel. A tárcavezető szavai szerint a háború további alakulása az ukrán hadsereg következő támadó akcióinak sikerén múlik.

- Bekérették a varsói orosz nagykövetet a Fekete-tenger felett történt incidens miatt, melynek során egy orosz vadászgép veszélyesen megközelítette az Európai Határ és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) missziójának keretében járőröző lengyel repülőgépet.