Kijevet rakétával támadta Oroszország, az amerikai Patriottal védték meg a várost

Hírek2023. máj. 7.Sz.A.

Ukrajna dróntámadásokat hajtott végre az éjszaka folyamán a Krím-félsziget ellen, az akcióban több mint 10 drón vett részt.- A szevasztopoli légvédelem a hatástalanította a támadást, károk nem keletkeztek – mondta a város kormányzója – írja a The Guardian haditudósítása.

- Ukrán források szerint robbanások voltak Szevasztopolban és Szaki városában, ahol orosz légvédelmi támaszpont van, áldozatokról nem esett szó. A Krím -félszigetet Oroszország még 2014-ben foglalta el és csatolta Oroszországhoz.

- Egy orosz nacionalista író, Zahar Pripelin ellen autóba rejtett bombamerényletet hajtottak végre, az író megsérült, a sofőrje életét vesztette Nyizsnij Novgorod régióban. A moszkvai külügyminisztérium Ukrajnát vádolta a merénylettel, Kijev nem válaszolt a vádakra, egy vezető ukrán tisztviselő szerint oroszok által megrendezett akcióról történhetett.

- Ukrajna területének kétharmad részén légvédelmi riasztást rendeltek el szombat este, többek között Kijevben és az ország egyes nyugati területein, Herszontól délre is.

- Fogolycserére került sor ismét: a Mariupolt védő 45 Azov katona térhetett haza, míg három orosz katonai pilótát engedtek szabadon.

- A BBC hírei szerint Bahmut városát fehér foszforral támadhatja az orosz hadsereg, az ukrán hadsereg drónnal készült felvételei legalábbis erre engednek következtetni. A fehér foszfor használata civil területeken tiltott. A foszforbombák gyorsan terjedő tüzet okoznak. Nem világos, mikor készülhettek a BBC által közölt videófelvételek.

A BBC hírei szerint Bahmut városát fehér foszforral támadhatja az orosz hadsereg


- Az ukrán légierő lelőtt egy orosz hiperszonikus rakétát Kijev felett, a légvédelem az amerikai Patriot légvédelmi rendszert használhatta, ez lehetett az első alkalom, amikor a Patriotot vetették be.

Az ukrán légierő lelőtt egy orosz hiperszonikus rakétát Kijev felett, a légvédelem az amerikai Patriot légvédelmi rendszert használhatta, ez lehetett az első alkalom, amikor a Patriotot vetették be.

- Rakétatámadás érte Herszon régiót, Herszon városában 56 órára kijárási tilalmat kellett elrendelni.

- Lengyelország az kérte az Európai Uniótól, hogy szankcionálja az ukrán gabonaimportot, mert jelenleg nincs ellátási probléma Európában, sokkal inkább túlkínálat alakult ki gabonából, az ukrán import lenyomja az árakat, és piaci zavarokat okoz.