Háború: újabb pusztító ukrán támadás Oroszországban - most Szentpétervár közelében csaptak le

Hírek2024. jan. 22.D.J

Ez történt az ukrán háború 697-dik napján:

- Ukrán drónok támadása miatt tört ki tűz az oroszországi Szentpétervár közelében egy vegyianyag-szállító terminálon, miután vasárnap két robbanás történt - jelentette a BBC.

Egy kijevi hivatalos forrás azt mondta a BBC-nek, hogy az SBU biztonsági szolgálat irányította a támadást az Uszt-Luga kikötőnél.

- Legalább 25 ember meghalt és 20 megsebesült, amikor lövések érték a kelet-ukrajnai, orosz ellenőrzés alatt álló Donyeck város egyik külvárosi bevásárlóközpontját - közölték helyi tisztviselők, akik szerint a lövedékeket az ukrán hadsereg lőtte ki.

A térségben harcoló ukrán Tavrija katonai egységek tagadták, hogy ők támadtak volna.

- A Harkivi területen található Krokhmalne falu orosz elfoglalása "átmeneti jelenség" - közölte Volodimir Fityo, az ukrán szárazföldi erők parancsnokságának szóvivője.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap reggeli összefoglalójában közölte, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a falut.

- Észak-Korea jelenleg Oroszország legnagyobb fegyverszállítója - mondta a Financial Timesnak adott vasárnap megjelent interjújában Kijril Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

Az interjúban Budanov azt is elmondta, hogy Moszkva annyi vagy több katonát veszít, mint amennyit toborozni tud, és hogy a Wagner-csoport még mindig létezik, annak ellenére, hogy a hírek szerint feloszlatták.

- Grant Shapps, az Egyesült Királyság védelmi minisztere szerint Európának "fel kell lépnie", és több támogatást kell nyújtania Ukrajnának.

- Oroszország a háború kezdete óta mintegy 376 030 katonát vesztett Ukrajnában - állította vasárnap az ukrán fegyveres erők vezérkara. Az elmúlt egy napban az áldozatok száma 760-al nőhetett.

- Az orosz erők az elmúlt nap folyamán 95 alkalommal mértek csapást a Zaporizzsja régió 16 településére - jelentette a Kyiv Independent Jurij Malasko regionális kormányzóra hivatkozva.

Elmondta, hogy egy 71 éves férfi megsérült Huliaipole településen a tüzérségi lövések következtében, ahol két jelentés is érkezett lerombolt lakóépületekről.

- Szlovákia új kulturális minisztere, Martina Šimkovičová feloldotta a Fehéroroszországgal és Oroszországgal való együttműködés tilalmát - írja a Kyiv Independent a Pravda című szlovák lap cikkére hivatkozva.

A Pravda arról számolt be, hogy a kiszivárgott dokumentumokból kiderült, hogy a visszavonás január 22-től lép életbe.