Háború: Ukrajna összekapta magát - hullanak az orosz gépek az égről

Hírek2024. feb. 12.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 718-dik napján:

- Oroszország dróntámadást indított Kijev és Dél-Ukrajna ellen - közölte vasárnap az ukrán hadsereg. Bár az utóbbi hónapokban az ukrán légvédelm láthatóan egyre gyengébb volt, hisz a megsemmisített orosz robotrepülőgépek és rakéták aránya látványosan csökkent,

most a légierő szerint a légvédelmi rendszerek a 45 orosz indítású Shahed drónból 40-et megsemmisítettek.

- Ukrajna szerint az orosz erők Elon Musk Starlink nevű műholdas internetszolgáltatásának termináljait használják a megszállt területeken.

A Starlink-rendszerek korábban létfontosságúak voltak Ukrajna harctéri kommunikációjában.

- Elon Musk cége közölte, hogy nem ad el terminálokat Oroszországba, nincs tudomása arról, hogy mások ezt tennék, és a hálózata nem működik Oroszországban.

A vállalat és Elon Musk nyilatkozatai azonban úgy tűnik, nem foglalkoznak azokkal az aggodalmakkal, hogy az orosz csapatok ettől függetlenül megszerezhetik és használhatják a terminálokat, többek között az illegálisan oroszok által megszállt ukrán területen.

- Az amerikai szenátusban a demokraták és néhány republikánus közelebb kerültek egy Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomag elfogadásához, annak ellenére, hogy a republikánus keményvonalasok és Donald Trump ellenzik a kezdeményezést.

A szenátus egy ritka vasárnapi ülésen 67-27 arányban jóváhagyta, hogy a törvényjavaslatot a végső szavazás felé vigyék.

- Egy orosz dróncsapás Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa ellen hét ember, köztük három gyermek életét oltotta ki - jelentette szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv regionális kormányzója.

Egy ukrán ügyésznő, férje és három kisgyermekük a hét halott között volt, miután a csapás egy olajraktárat ért, és olyan lángokat okozott, amelyek egy fél utcát porig égettek - közölték a tisztviselők.

- Volodimir Zelenszkij Oleksandr Pavljukot, a korábbi első védelmi miniszterhelyettest nevezte ki Ukrajna szárazföldi erőinek új parancsnokává.

- A brit védelmi minisztérium szerint vannak arra utaló jelek, hogy az orosz háború hozzájárul az egészségügyi szakemberek hiányához Oroszország-szerte. Egy hírszerzési frissítésben a minisztérium hozzátette, hogy a háború súlyos pénzügyi terhei számos polgári ágazatra negatívan hatnak.

- Oroszországban lezárult a márciusi elnökválasztás jelöltjeinek regisztrációja. A listán Vlagyimir Putyin és három olyan politikus szerepel, akik mindannyian támogatják Moszkva ukrajnai háborúját.

A listán nem szerepelt a háborúellenes orosz jelölt, Borisz Nadeždin, miután az orosz választási bizottság technikai okokra hivatkozva eltiltotta őt az indulástól. Nadeždin közölte, hogy megtámadja a döntést az orosz legfelsőbb bíróságon.

- Japán 106 millió dolláros segélyt ígér Ukrajnának egy február 19-én Tokióban tartandó konferencián - jelentette vasárnap a Kyodo News. A támogatást részben az újjáépítésre fogják használni - közölte a Kyodo.