Háború: Ukrajna visszavág - potyognak az orosz gépek az égből

Hírek2023. júl. 23.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 514-dik napján:

- Ukrajna légvédelmi egységei az elmúlt 24 órában öt orosz harci és kilenc felderítő drónt lőttek le - jelentette az Euromaidan Press a légierőre hivatkozva.

- Légvédelmi rendszereket vetettek be vasárnap kora reggel az Ukrajna déli részén fekvő Odessza kikötőjében, hogy visszaverjék az újabb orosz támadást - közölte a régió kormányzója,

aki arra figyelmeztette az embereket, hogy ne filmezzék a légi harcokat.

- Varsó provokációnak tekinti Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentéseit Lengyelország határairól, és határozottan visszautasítja őket - jelentette ki Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes szombati sajtóértekezletén, miután találkozott Oroszország berendelt varsói nagykövetével.

Szergej Andrejev nagykövetet szombat délelőtt azonnali hatállyal kérették be a külügyminisztériumba Putyin "provokatív kijelentései" és Lengyelországgal szembeni fenyegetései,

valamint amiatt, hogy az Oroszországi Föderáció "ellenséges lépéseket tesz Lengyelországgal és szövetségeseivel szemben" - közölte Jablonski.

- Egy krími lőszerraktár elleni dróntámadás miatt a hatóságok szombaton evakuáltak mindenkit 5 km-es körzetben, és rövid időre felfüggesztették a közúti forgalmat a megszállt félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi-hídon - közölte a Moszkva által beiktatott regionális kormányzó.

- Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint a krími híd, amelyet a hét elején egyszer már lezártak egy támadás után, "háborút hoz, nem békét", ezért katonai célpontnak számít.

- Igor Girkin, az orosz hírszerzés volt tisztjének és vezető nacionalista katonai bloggernek a letartóztatása Oroszországban valószínűleg feldühíti a hadsereg egyes elemeit - állítja a brit hírszerzés.

- Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy bejelent egy új 400 millió dolláros katonai segélycsomagot Kijevnek, miközben Ukrajna ellentámadása egyre csak fokozódik.

- Három év alatt "két meteorral is összeütköztünk": először 2020-ban a Coviddal, amelyet valahogy kivédett az ország és gyorsan visszatért a saját maga számára kijelölt útra, de 2022-ben jött a háború, amely letérítette a pályájáról - jelentette ki a Orbán Viktor a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) tartott előadásában Tusnádfürdőn szombaton.