Háború: a lengyeleknek elege lett - bekérették az orosz nagykövetet

Hírek2023. júl. 22.MTI

A történelmi igazság nem lehet vita tárgya, az orosz elnöknek Joszif Sztálinról tett kijelentése miatt bekéretik a varsói külügyminisztériumba az orosz nagykövetet - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Morawiecki arra reagált péntek este a Twitter közösségi honlapján, hogy Vlagyimir Putyin elnök a nyugat-Ukrajnát érintő "revansista tervek" előkészítésével vádolta meg Varsót, és "Sztálin ajándékának" nevezte azt, hogy a második világháború után Lengyelország németországi területek egy részét kapta.

Sztálin "egy háborús bűnös volt, a lengyelek százezreinek haláláért felelős" - írta meg Morawiecki.

"A történelmi igazság nem lehet vita tárgya" - tette hozzá. Bejelentette: bekéretik a lengyel külügyminisztériumba Oroszország varsói nagykövetét. Radoslaw Fogiel, a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke szombaton a PAP hírügynökségnek a "dezinformáció elemének" minősítette Putyin kijelentését.

A történelmi határok témáját illetően felidézte: 1939 szeptemberében a Szovjetunió a hitleri Németországgal együtt megtámadta Lengyelországot, megszállta ennek területeit. A második világháború után Lengyelország a nyugati területeket "kárpótlásul kapta meg azért, amit Sztálin keleten tartott meg a Szovjetunió számára" - emlékeztetett Fogiel, hozzátéve: "ez senkinek sem az ajándéka".

Hangsúlyozta egyúttal: Lengyelország nem támaszt területi követeléseket egyik szomszédjával szemben sem.

A 1945-ös potsdami konferencia nyomán - amelyet Harry S. Truman amerikai elnök, Joszif Visszarionovics Sztálin, a szovjet Népbiztosok Tanácsának elnöke és Winston Churchill brit miniszterelnök részvételével tartottak meg - Moszkva megtarthatta a Molotov-Ribbentrop-paktum nyomán általa annektált balti államokat és kelet-lengyelországi területeket is.

Az elvesztett közép- és kelet-lengyelországi területek kárpótlásaként Lengyelország nyugati határa az Odera-Neisse folyók vonala lett. A második világháború előtt Lengyelország területe 388 634 négyzetkilométer volt, jelenleg 322 575 négyzetkilométert tesz ki.