Háború: ukrán katasztrófa a láthatáron

Hírek2024. feb. 22.D.J.

Egy amerikai becslés szerint tavaszra Ukrajna katasztrofális lőszer- és légvédelmi hiányt szenvedhet, ami gyakorlatilag megfordíthatja a háború menetét, és jelentős előnyhöz juttathatja az inváziós sereget - írja az ABC News.

Két amerikai tisztviselő névtelenséget kérve úgy jellemezte "március végét", mint az ukrán csapatok sorsa szempontjából különösen kritikus időszakot, ha a kongresszus nem fogad el egy új segélytörvényt.

Egy harmadik tisztviselő szerint nehéz lenne pontosan meghatározni, hogy mikor mehet tönkre az ukrán csapatok helyzete, de megjegyezte, hogy a lőszerhiány várhatóan tavasszal egyre súlyosabbá válik.

Az amerikai értékelés közel két évvel azután készült, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Jelenleg a Kongresszusban és az amerikai közvéleményben is egyre csökken Ukrajna támogatottsága.

Az USA-ból érkező, egykor stabil pénz- és fegyveráradat - amely az invázió óta összesen mintegy 44 milliárd dollárt tett ki - nagyrészt elapadt. A Joe Biden elnök által kért és a szenátus által elfogadott 60 milliárd dolláros segélycsomag a képviselőházban függőben van a republikánusok miatt.

A Fehér Ház szerint közvetlenül az ellenzék tehet arról, hogy Oroszország győzelmet aratott a keleti Avdijivka városában. A település a múlt hétvégén esett el, miután az ottani ukrán csapatok visszavonultak, és ezzel a Kreml tavaly május óta először aratott le jelentős katonai győzelmet.