Háború: váratlan támadást hajtottak végre az ukránok - bevetették a különleges erőket

Hírek2023. okt. 5.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 588-dik napján:

- Ukrán különleges erők katonái szálltak ismét partra az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten, ahol támadást hajtottak végre az ottani orosz erők ellen, majd visszavonultak - számolt be az ukrán katonai hírszerzés szerdán a Telegramon.

Andrij Juszov, a hírszerzés szóvivője később az Ukrajinszka Pravda hírportálnak kifejtette, hogy a különleges erők csoportja "veszteségeket okozva az ellenségnek" visszavonult, bár szintén veszteségeket szenvedett.

"Folytatódik a Krím megszállását célzó különleges hadművelet" - tette hozzá, további részletekbe viszont nem bocsátkozott.

- A világ megszabadul egyes országok diktatúrájától, amelyek megpróbálnak másokat gazdasági rabságba taszítani - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a dél-oroszországi Szíriusz központban a III. pénzügyi biztonsági nemzetközi olimpián.

Putyin a világ fizetőeszközeinek jelenlegi rendszerét pénzügyi piramishoz hasonlította, amelynek csúcsán egyes országok vezetői állnak. Mint mondta, ez nem felel meg az emberiség többségének.

- Volodimir Zelenszkij azon dolgozik, hogy a tél közeledtével Ukrajna több légvédelmi rendszerrel rendelkezzen. Múlt télen az orosz erők szándékosan célba vették Ukrajna áram- és gázinfrastruktúráját, épp akkor, amikor szükség lett volna a fűtésre.

- Jelenleg 12 kereskedelmi hajó tart ukrajnai kikötők felé a Fekete-tengeren - közölte Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján. A tisztségviselő kifejtette, hogy az ukrán kikötőket további három hajó készül elhagyni az újonnan létesített folyosón, amelyen már tíz hajó elindult.

- Az USA több ezer lefoglalt iráni fegyvert és lőszert ad át Ukrajnának.

- Hét ukrán támadás visszaveréséről számolt be szerdai hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium, amely szerint a nap folyamán a frontvonal mentén csaknem félezer ukrán katona esett el, vagy sebesült meg. A rohamok közül négyet Donyeck körzetében hiúsítottak meg.

- A moszkvai katonai tárca szerint az éjszaka folyamán a légvédelem 31 ukrán drónt lőtt le Oroszország légterében: 19-et közülük Belgorod megye felett semmisítettek meg, a többit pedig a brjanszki és a kurszki régióban.

Ez volt az egyik legnagyobb szabású, távirányítású légijárművekkel végrehajtott támadás a háború kezdete óta.

- Jó irányba tett lépés, hogy Ukrajna levette az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról, de a kormány biztosítékokat szeretne arra, hogy a jövőben nem kerül vissza a jegyzékbe a pénzintézet, ezért Budapestre hívta az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) képviselőit - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

- Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése szeptemberben, miután augusztusban öt hónapja a legnagyobb növekedési ütemet jegyezték fel.