Nyugdíjszakértő: Kaotikus a magyar nyugdíjrendszer

Hírek2023. okt. 5.Növekedés.hu

A legszegényebbek helyzete romlik a leggyorsabban - véli Farkas András nyugdíjszakértő, aki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének konferenciáján tartott előadást.

Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru News alapítója öt fontos, a magyar nyugdíjrendszert érintő problémát ismertetett az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének konferenciáján - melyet a 24.hu ismertetett.

  1. A nyugdíjrendszer kaotikus, az átláthatóság és előre tervezhetőség hiánya jellemzi. Nem lehet előre megmondani, mennyi lesz valakinek a nyugdíja, ráadásul bruttó keresetből kell nettó nyugdíjat számolni. Ezt tovább tetézi az, hogy a befizetett járulékokból nem lehet nyugdíjat számolni, csak a járulékköteles bevételből.
    2. A nyugdíjigénylés évétől nagyban függ a nyugdíj összege. Ennek a legfőbb oka a valorizáció, ezen kellene módosítani a szakértő szerint.
    3. A szolgálati évek beszámítása nem egyenletes: egy-egy év más mértékkel számít bele a nyugdíjszorzóba.
    4. A rendszeres nyugdíjemelés módszere a nyugdíjasok relatív elszegényedéséhez vezet, mivel az inflációkövető emelés nem veszi figyelembe a nemzetgazdasági átlagbér emelkedését.5. A legszegényebb nyugdíjasok helyzete romlik a leggyorsabban: ennek legfőbb oka a nyugdíjemelés egységes százalékos mértéke.

A nyugdíjrendszer jövőbeli terhelését azonban enyhíti a szakértő szerint, hogy a kivándorolt fiatalok, a minimálbéres, katás és részmunkaidőben dolgozók nagyon alacsony nyugdíjat fognak kapni, emellett 2035-ig egyre kevesebb személy fog nyugdíjba menni.

A helyzetet azonban súlyosbítja, hogy 

  • nincs járulékplafon, nincs nyugdíjplafon,
  • a 13. havi nyugdíj mindenkinek korlátozás nélkül jár,
  • a nők kedvezményes nyugdíjánál a jogosító idő már túl alacsony,
  • 2035 után pedig a gyes-nemzedék nyugdíjba áramlása várható, ami jelentős terhelést okoz majd a rendszernek - véli Farkas András.