Háború: véres tragédiába fulladt az ukrán ellentámadás?

Hírek2023. jún. 7.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 467-dik napján:

- Ukrajna az elmúlt három napban, a rég beígért offenzívája során a front különböző szakaszain 3715 katonát és 52 harckocsit veszített - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium Telegram csatornáján Szergej Sojgu védelmi miniszter. "A támadási kísérletet meghiúsították, az ellenséget megállították, az orosz katonák és tisztek bátorságot és hősiességet tanúsítottak a harcokban" - hangoztatta a tárcavezető.

- Matteo Zuppi bíboros, a vatikáni békemisszió vezetője Kijevben megbeszélést folytatott Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztossal. A hétfői találkozóról Lubinec adott hírt Facebook-oldalán. Tájékoztatása szerint beszéltek az oroszok által a háború folyamán elhurcolt ukrán gyerekek hazatérésének ügyéről,

illetve az ukrán emberi jogi megbízott beszélt az oroszok által fogva tartott civilek, köztük több katolikus hívő esetéről is.

- Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdandárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban.

- A dél-ukrajnai Noha Kahovkában lévő gát felrobbantása is bizonyítja, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára Menczer Tamás.

- Az Európai Unió és strasbourgi székhelyű Európa Tanács is elítélte a Nova Kahovka-i víztározó gátja ellen kedd reggel elkövetett robbantásos támadást, ami miatt - mint írták - civileket kell evakuálni a térségből,

és súlyos ökológiai kár fenyeget.

- A kahovkai vízerőmű felrobbantásának következményei nagyjából egy hét múlva, a vízszint stabilizálódása után válnak ismertté - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden, az újságírók ukrajnai napja alkalmából megtartott sajtótájékoztatóján.

Becslésünk szerint 35-70 település kerülhet víz alá. Tudjuk, hogy nagy gondok lesznek az ivóvízellátással az egész országrészben, és nemcsak Herszon megyében, hanem a dnyipropetrovszki és a zaporizzsjai régiókban is.

- A Kreml azzal vádolja Ukrajnát, hogy ők szabotálták a Noha Kahovkában lévő gátat.

- Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Oroszországot, mivel az orosz hatóságok nem folytattak megfelelő vizsgálatot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésével kapcsolatban - közölte kedden a strasbourgi székhelyű testület.

- Az ukrajnai háború elől menekülő megkérdezettek 36 százaléka mondta azt, hogy hamarosan másik országba megy, míg 43 százalékuknak érkezéskor nem állt szándékában más országba utazni - tartalmazza a Nemzetközi Migrációs Szervezet magyarországi képviseletének a kutatása.

- Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt.

- Az év eleje óta mintegy 1,3 millió ukrán menekült kapott munkát az uniós tagállamokban,

bár nyelvi akadályok és a szakképesítés elismerésének hiánya miatt sokan a képzettségi szintjük alatti munkakörben dolgoznak.