Háború: Vérfürdő alakult ki Bahmutnál, óriási veszteségek mindkét oldalon

Hírek2023. márc. 13.Sz.A./MTI

- Volodomir Zelenszkij egy kivégzett ukrán tisztenk adta az Ukrán Hősök díját. Olekszandr Macievszkijt gépfegyverrel lőttk le az orosz katonák, miután foglyul ejtették, a felvételről videó is készült. Az ukrán elnök szerint mindenki emlékezni fog a katonára a bátorsága miatt - írja napi hadiösszefoglalójában a The Guardian.

- Összetartásra buzdította az ukránokat Zelenszkij vasárna esti videójában. Mint mondta, több száz orosz katona vesztette életét egy nap alatt, és több mint 1100 egy hét alatt. Oroszorszáot terrorista államnak nevezte. Több nyugati kormány vezetőjével is tárgyalt az utóbbi napokban, többek között Norvégia és Finnország vezetőivel és Ursula Von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

- Bahmutnál továbbra is kitartanak az ukrán védők, a városba újabb orosz zsoldosok érkeztek. A frontvobal a Bahmutja folyónál húzódik, ahol az ukránok lerombolták a hidakat.

- A grúz miniszterelnök, Irakli Garibasvili felszólította az ukrán vezetést, hogy ne avatkozzanak be Grúzia belügyeibe. Ukrán politikai vezetők korábban támogatásukról biztosították a grúz ellenzéki tüntetőket. A grúz kormányfő szerint egyes urkán politikusok megnyilvánulása beavatkozás Tbiliszi belügyeibe.

- 50 milliárd euró támogatást és hiteltapott a háború kezdete óta EU-tól, ebből 18 milliárd euró jön a tagországoktól - írja az Euronews. Az összegben a menekültek ellátása, a nyugdíjak és szociális juttatások kifizetése, az elektromos hálózat karbantartása is benne vannak. Legalább 320 milliárd euróba kerülne az ukrán gazdaság újjépítése, tavaly 30 százalékkal zuhant a GDP. A kikötőket lezárták, az energetikai ellátó központokat folyamatosan támadja az orosz haderő.

- Lukasenko fehérorosz elnök Iránba érkezett, hogy hivatalos tárgyalásokat folytasson kereskedelmi és gazdasági együttműködésről a két ország között.

- Az orosz haderő által elfoglalt Herszon megyében partizántámadásokat hajtottak végre egy vasútvonal ellen. Az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ videója szerint felrobbantottak egy vasútvonalat.

- Ukrán különleges erők két orosz megfigyelőtornyot rongáltak meg Brianszkban. A harmadik tornyot még március 5-én ért támadás.

- Az ukrán belügyminsztérium egyik tanácsadója, Anton Gerasenko videót tett közzé, melyen a Donyeck megyében elhelyezkedő Vuhledar falut támadják.

- Ukrajna és Oroszország is úgy nyilatkozott, hogy több száz katonát öltek meg az elmúlt 24 órában Bahmutnál. Az ukrán fegyvereres erők vezetőjének szóvivője 221 orosz halt meg, és 300-an megsérültek Bahmutnál. Az orosz védelmi minisztérium szerint 210 ukrán katona vesztette életét.

A Donyeck megyében elhelyezkedő Vuhledar falut támadják

- Ukrán katonai vezetők szerint vasárnap 92 rakétatámadást védtek ki öt különböző területen. 

- A török védelmi miniszter szerint Hulusi Akar úgy nyilatkozott, hogy a március 18-án lejáró orosz-urkán gabonakiviteli szerződést valószínűleg meg tudják hosszabbítani.

- Oroszország továbbra is rendkívül súlyos veszteségeket szenved el az ukrajnai háborúban, de drámai különbségek vannak az egyes országrészek között a lakosság arányában mérve - áll a brit katonai hírszerzés vasárnap ismertetett helyzetértékelésében - írja az MTI.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint a lakosságszámhoz viszonyítva a két leggazdagabb város, Moszkva és Szentpétervár viszonylag kevéssé érintett a harctéri veszteségektől, és különösen igaz ez az orosz elithez tartozó családok esetében.

A brit hírszerzési jelentés kiemeli, hogy amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én beszédet tartott az ország helyzetéről, a hallgatóság első két sorában magas beosztású orosz tisztviselők ültek, és nincs olyan értesülés, hogy bármelyikük gyerekei is a fegyveres erőknél szolgálnának.

- A keleti régiókban ugyanakkor a helyi lakosságszám százalékában mérve valószínűleg 30-40-szer magasabb a halálozási ráta, mint Moszkvában. Sok helyen a nemzeti kisebbségek szenvedik el a legnagyobb veszteségeket: Asztrahányban például a veszteségek 75 százaléka a kisebbségi kazah és tatár közösségeket érinti - áll a brit katonai hírszerzés vasárnapi összefoglalójában.

- A beszámoló szerint nagy valószínűséggel továbbra is komoly súllyal esik latba az a megfontolás, hogy az orosz társadalom tehetősebb és befolyásosabb tagjait elszigeteljék a háborútól, miközben az orosz védelmi minisztérium igyekszik megoldást találni a harcoló alakulatok folyamatos létszámhiányára.

- Legkevesebb három civil életét vesztette, további 15-en pedig - köztük gyerekek - megsebesültek, amikor vasárnap ukrán HIMARS-rakétacsapás érte a luhanszki régióban levő Perevalszk települést.

- A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva azt írta, hogy a csapás a város egy sűrűn lakott részét érte, ahol egy buszpályaudvar és egy benzinkút is üzemel. A csapást egy M30A1-as típusú, srapnelt hordozó rakétával hajtották végre, amelyből 180 ezer darab, különböző átmérőjű wolframcsapágy robbant szét.

- Ukrán találat következtében egy nő életét vesztette a Herszon megyei Nova Kahovkában, Donyeckben pedig egy megsebesült. Az orosz ellenőrzés alá került területek több más településéről, köztük Donyeckből is jelentettek vasárnap a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége mintegy 370 fő volt, közülük több mint 220-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el. A tábornok egyebek mellett öt diverzáns- és felderítő csoport felszámolásáról, valamit két vezetésipont, egy lőszerraktár és két Mi-8-as helikopter megsemmisítéséről is beszámolt.

- A Kommerszant című lap vasárnapi beszámolója szerint Perm megyében a katonai ügyészség vizsgálatot indított helyi mozgósítottak Vlagyimir Putyin elnökhöz intézett panaszának kivizsgálására. Egy videófelvételen helyi és Szverdlovszk megyei katonák nehezményezték, hogy tavaly decemberben, amikor területvédelmi feladatra érkeztek a donyecki régióba, rohamosztagokba sor.