Háború: vérfürdőbe torkollt az ukrán támadás

Hírek2023. szept. 6.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 559-dik napján:

- Ellentámadásuk három hónapja alatt az ukrán fegyveres erők több mint 66 ezer embert és 7600 egységnyi fegyverzetet veszítettek - jelentette ki Szergej Sogu orosz védelmi miniszter egy keddi moszkvai katonai vezetői tanácskozáson.

A tárcavezető szerint Kijev civil objektumok támadásával próbálja elterelni a figyelmet offenzívájának kudarcáról, győzelemként állítva be ezeket a "terrortámadásokat".

- A NATO egységének és a megtámadott Ukrajnával való szolidaritásának a fontosságát hangoztatta kedden Romániában Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök, aki Klaus Iohannis román államfővel közösen látogatta meg a védelmi szövetség romániai harccsoportjának kiképzőközpontját az erdélyi Nagysinken.

- A Kreml nem ért egyet Nikol Pasinján örmény miniszterelnök nyilatkozatával, miszerint az orosz békefenntartók hegyi-karabahi missziója kudarcot vallott, és Oroszország kivonul a térségből, mert ezt Moszkva nem teheti meg - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak.

- Egy, a közösségi médiában terjedő harctéri videón látszólag egy brit Challenger 2 ukrajnai megsemmisülése látható.

- Németország leszállította az Ukrajnának gyártott légvédelmi lőszerek első adagját - közölte a német védelmi minisztérium kedden. A német gyártmányú Gepard önjáró légvédelmi lövegekhez tízezres nagyságrendben szállítottak Ukrajnába lőszert, amelyet a Rheinmetall német védelmi ipari és technológiai vállalat gyárt a tárca megbízásából.

- Oroszországnak az EU-ba irányuló vezetékes földgázexportja idén csaknem kétharmaddal kevesebb lesz, mint tavaly, és több mint hatszoros lesz a csökkenés 2021-hez képest - közölte előrejelzésében az orosz állami Veb bank.

- Három, Moszkva irányába tartó ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem - közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere kedden a Telegram-csatornáján. Szobjanyin szerint a drónokat Kaluga megyében, Moszkva megye Isztrai járásában és a Tver megyei Zavidovo közelében semmisítették meg.

A polgármester által kiadott tájékoztatás értelmében a támadásnak nem voltak sérültjei.

- Szergej Szurovikin tábornok, akit Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök júniusi sikertelen lázadása óta nem láttak nyilvánosan, a jelek szerint újra felbukkant. Az Ostorozhno Media közzétett egy képet, amely állítólag hétfőn készült Moszkvában, és amelyen a volt parancsnok a felesége mellett látható.

- A Kreml kedden kijelentette, hogy nem gondolja, hogy Ukrajna döntése az új védelmi miniszter kinevezéséről megváltoztatná az ukrán kormány működését. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte, hogy elbocsátja Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, és helyére Rusztem Umerov krími tatárt, volt törvényhozót javasolta.