Háború: az ukránok csapássorozatot mértek Oroszországra- Moszkva környékét is támadták

Hírek2023. aug. 30.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 552-dik napján:

- Az északnyugat-oroszországi Pszkov városa elleni ukrán dróntámadás négy szállító repülőgépet rongált meg - jelentette az állami média szerdán kora reggel, miközben több más jelentés is érkezett robbanásokról Moszkvától délre fekvő régiókból. Az interneten közzétett videók nagy tüzeket és robbanásokat mutattak.

- Ukrán drónok támadták a tulai és a belgorodi területeket is - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium, anélkül, hogy közölte volna, hogy volt-e kár vagy áldozatok.

- Lezuhant az Oroszország nemzetbiztonsági szolgálatának a helikoptere kedden Oroszország középső részén, három ember meghalt - közölték regionális tisztviselők.

- A múlt héten repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök "búcsúztatására" zárt ajtók mögött került sor - közölték szóvivői kedden a közösségi médiában közzétett nyilatkozatukban. Az orosz zsoldosok Valerij Csekalov, Jevgenyij Prigozsin egyik helyettesének temetésére is összegyűltek,

aki főnökével együtt halt meg a múlt heti repülőgép-szerencsétlenségben.

- Az orosz hadsereg szerdán kora reggel közölte, hogy egyik repülőgépe megsemmisített négy, legfeljebb 50 ejtőernyőst szállító ukrán gyorshajót egy fekete-tengeri műveletben.

- Egy moszkvai bíróság kedden három hónappal meghosszabbította egy volt amerikai konzuli alkalmazott őrizetbe vételét, akit azzal vádolnak, hogy információkat gyűjtött Washington számára az ukrajnai háborúról - jelentette a Tass hírügynökség.

- Egy orosz csapás megölt egy 45 éves civil férfit az ukrajnai Kupjanszk városában - közölték helyi tisztségviselők -, miközben Moszkva erői megpróbálnak előrenyomulni Északkelet-Ukrajnában.

- Több mint 1300 iskola semmisült meg teljesen az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló ukrajnai területeken Oroszország 2022-es inváziója óta - közölte az Unicef.

- Ukrajna kedden közölte, hogy erői mélyebbre hatoltak a megszállt területeken Robotyne falu közelében, egy nappal azután, hogy ellenőrzésük alá vonták a déli fronton fekvő falut.

- Vlagyimir Putyin kihagyja a G20-ak jövő hónapban Indiában tartandó csúcstalálkozóját, és helyette külügyminiszterét küldi - közölte Narendra Modi indiai miniszterelnök hivatala.

- Az Egyesült Államok újabb 250 millió dolláros katonai segítséget küld Ukrajnának - jelentette be kedden az amerikai külügyminisztérium. A tárca közleménye szerint a csomag tartalmaz AIM-9M légvédelmi rakétákat, HIMARS mobil rakétatüzérségi járművekhez használható eszközöket,

valamint 105 és 155 milliméteres tüzérségi lőszereket, egyéb rakétákat, valamint 3 millió darab, kézifegyverbe való lőszert.