Háború: vérfürdőt rendeztek az oroszok messze a fronttól

Hírek2024. szept. 4.D.J.

Ez történt az ukrán háború 923-dik napján:

- Kedden orosz rakéták csapódtak be egy katonai kiképző intézetbe és egy kórházba Poltava városában, legalább 51 ember halálát okozva és több mint 200 embert megsebesítve. A háború egyik leghalálosabb támadása Kijevtől mintegy 320 kilométerre délkeletre, a frontvonaltól távol történt.

A támadás után holttestek, némelyikük egyenruhában, porral és törmelékkel borítva hevertek a földön – írja a Guardian tudósítója.

- Két ember meghalt és lakóházak gyulladtak ki Lvivben - jelentették tisztviselők, miközben az ukrán hadsereg közölte, hogy Oroszország szerda reggel rakétákat és drónokat indított a nyugat-ukrajnai város, valamint a főváros, Kijev ellen.

- Kedden megkezdődött Volodimir Zelenszkij kormányának átalakítása, mivel több ukrán miniszter lemondott a várható leváltásuk előtt, egy elnöki tanácsadó pedig elbocsátásra került.

Iryna Verescsuk miniszterelnök-helyettes és reintegrációs miniszter az interneten írt: „Újraindítva ... a kormányban eltöltött majdnem három év után [ma benyújtottam] a lemondásomat. Köszönöm az elnöknek a bizalmat, köszönöm a miniszterelnöknek és a kormány tagjainak az együttműködést. Köszönöm a reintegrációs minisztérium csapatának a munkát és az odaadást!”.

- Zelenszkij esti beszédében azt mondta, hogy a kormány megerősítése érdekében változtatásokat fognak végrehajtani. „Az ősz rendkívül fontos lesz Ukrajna számára. [...]Meg kell erősítenünk néhány területet a kormányban, a személyi döntéseket pedig már előkészítettük”.

Olekszandr Kamyshin, a fegyvergyártásért felelős miniszter is lemondott, egy másik védelmi szerepkörre várva.

- Vlagyimir Putyin szabadon, díszszemle közepette látogatott Mongóliába, annak ellenére, hogy a nemzetközi büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene, amelynek automatikusan a letartóztatásához kellene vezetnie. Mongólia elnöke azt mondta, hogy a két nemzet kapcsolatai „minden irányban fejlődnek”. 

- Az Egyesült Államok közel áll ahhoz a megállapodáshoz, hogy nagy hatótávolságú JASSM cirkálórakétákat adjon Ukrajnának, de a szállításra még több hónapot kell várni - jelentette a Reuters hírügynökség hivatalos amerikai forrásokra hivatkozva.

Katonai elemzők szerint a JASSM-ek bevezetése több száz mérfölddel hátrébb tolhatná az orosz felvonulási területeket és az eszköz utánpótlást biztosító raktárakat.

- Oroszország számol azzal a lehetőséggel, hogy Ukrajna nagy hatótávolságú fegyvereket használhat mélyen orosz területre irányuló támadásai során - idézték szerdán Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét orosz ügynökségek.

- A zaporizzsjai és a kurszki atomerőművekben merőben más helyzet állt elő - mondta Rafael Grossi, az ENSZ atomenergia-ügynökségének vezetője. Grossi elmondta, hogy tárgyalt Zelenszkijjel az oroszországi kurszki erőmű biztonságáról. Ukrajna részben elfoglalta a kurszki területet, de az erőmű orosz kézben maradt; míg az ukrajnai Zaporizzsját az orosz hadsereg vette át a 2022-es invázió után.

Grossi, akinek szerdán Zaporizzsját kell meglátogatnia, azt mondta, hogy annak helyzete „nagyon törékeny”. Az orosz hírügynökségek hétfőn arról számoltak be, hogy Zaporizzsja egyik áramellátó vezetéke automatikusan lekapcsolt. Ukrajna közölte, hogy az orosz támadások megrongálták az erőművet az ukrán áramhálózattal összekötő két külső légvezeték egyikét. Oroszország nem kommentálta ezt a vádat.

Grossi elmondta, hogy elfogadta azt az ukrán kérést, hogy az ellenőrzéseket kiterjesszék az ukrán atomerőműveket ellátó alállomásokra is.