Háború: visszavonulnak az oroszok - lendületben az ukrán ellentámadás

Hírek2023. júl. 26.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 517-dik napján:

- Ukrajna kedden azt állította, hogy a Donyecki régió Bahmut kerületében lévő Andriivka közelében lévő orosz erők „kénytelenek visszavonulni” a térségben lévő állásaikból.

„Bahmut irányában csapataink folytatják a támadó akciókat a várostól északra és délre. Katonáink támadó-roham akciói során az ellenség kénytelen volt visszavonulni az Andriivka térségében elfoglalt pozícióiból” – áll az ukrán vezérkar közleményében.

- Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 160 milliárd forint) értékű, újabb katonai csomagot küld Ukrajnának - jelentette be az amerikai kormány kedden.

A szállítmány tartalmaz légvédelmi felszereléseket, tüzérségi eszközöket, lőszereket,

páncélozott járműveket és páncéltörő eszközöket, valamint egyéb felszereléseket - olvasható a külügyminisztérium közleményében.

- Az Európai Unió kész arra, hogy Ukrajna mezőgazdasági termékeinek szinte teljes egészét exportálja a szolidaritási folyosókon keresztül - jelentette ki Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos kedden Brüsszelben a tagországok agrárminisztereinek egynapos ülése után. 

Az uniós biztos emlékeztetett: a szolidaritási folyosók vasúti és közúti közlekedési kapcsolatokat jelentenek az Ukrajnával határos EU-tagállamokon keresztül.

Nem ez az első alkalom, hogy Oroszország fegyverként használja az élelmiszerellátást, hasonló a helyzet a háború kezdetén tapasztaltakhoz - jelentette ki.

- Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka újabb látogatást tett a Donyeck megyei Bahmut és Liman városoknál szolgáló ukrán alakulatoknál.

"Meglátogattam dandárjainkat a harci cselekmények két aktív irányában. A Bahmutnál és Limannál kialakult heves harcok miatt szükség volt terveink módosítására, a parancsnokok meghallgatására,

a kialakult helyzetről, a problémákról alkotott véleményük megismerésére és a megfelelő döntések meghozatalára.

Fontosnak tartom, hogy megértsem, mire van szükségük a parancsnokoknak és a katonáknak közvetlenül a harctéren, és hol vannak jelenleg a legsúlyosabb helyzetben" - fogalmazott a parancsnok.

- Az ukrán katonai hírszerzés megszerezte és honlapján közzétette kedden az isztambuli közös koordinációs központ orosz részlegének titkos jelentését, amely - a hírszerzés közlése szerint - Oroszország legfelsőbb katonai-politikai vezetése számára készült, és "a gabonamegállapodás meghiúsításának folyamatát" tartalmazta.

- Az ukrán erők szükség esetén továbbra is csapást mérnek az oroszok által megszállt Krím félszigetre és a Krími hídra is azzal a céllal, hogy megzavarják az ellenséges logisztikát - jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a CNN amerikai televíziónak.

Ezeknek a célpontoknak az eltalálása csökkenti az oroszok harci képességét, és segít megmenteni ukránok életét

- hangsúlyozta a tárcavezető.

- Őrizetbe vettek a hatóságok a nyugat-ukrajnai Lviv megyében egy bloggert, aki nyilvánosan, élő internetes adásban bűnözőknek nevezte az ukrán fegyveres erők tagjait, és akadályozta a behívók kézbesítését - hozta nyilvánosságra kedden az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtószolgálata.

- Az Európai Bizottság kedden 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának

a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) további részleteként - közölte a brüsszeli testület.

- Magyarország a frontországok agrárminisztereivel közösen kérte Brüsszelben az ukrán gabona import tilalmának meghosszabbítását az év végéig - írta a közösségi oldalán kedden Nagy István, agrárminiszter.

- A Kreml szerint Oroszország egyelőre nem tud visszatérni a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodáshoz, mivel az orosz érdekeket a felek nem veszik figyelembe.

- Oroszország kilépése a megállapodásból 10-15 százalékkal növelheti a globális gabonaárakat – figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

- Vlagyimir Putyin elnök októberben Kínába látogat, közölte a Kreml.

- Az orosz törvényhozók kedden támogatták azt a jogszabályt, amely 30 évre emelte a kötelező katonai szolgálat felső korhatárát.

- Rishi Sunak brit miniszterelnök megosztotta az ukrán hírszerzési információkat arról, hogy Oroszország további aknákat helyezett el a Fekete-tengeren, és megtámadhatja a polgári hajókat a térségben – mondta Barbara Woodward, az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete.