Hamarosan elhalkulnak a Bentley 12-hengeres motorjai

Hírek2020. dec. 20.V.Zs

Elektromosra cseréli modelljeit a brit luxusautó márka. Először hibrid, majd teljesen elektromos modellek gurulnak le a gyártósorról. A Bentley az emissziós megfontolások mellett piaci részesedésének megőrzése is vezérli.

2026-tól kizárólag hibrid és elektromos modellek közül válogathat, aki a patinas brit márkától vásárolna, 2030-tól pedig csak elektromos motorral less elérhető a Bentley, jelentette be az autógyár a napokban.

"A márka a luxus új, fenntartható, elektromos példájaként szolgál majd", nyilatkozta Adrian Hallmark vezérigazgató.

A Bentley gyors átállása az anyacég, a Volkswagen 40 millió dolláros zöld beruházásának része, mely során a konszern az iparág legtöbb elektromos modelljét kívánja felsorakoztatni a Teslával szemben.

Nem lesz könnyű dolguk.

Szakértők szerint a Tesla már most legalább 10 évvel jár az elektromos autógyártók előtt,

a fejlesztések ott is nagy léptékben zajlanak. Szintén nem lesz könnyű behozni a kínai gyártókat, akik a napelempiachoz hasonlóan mára vezetők az elektromos autógyártás terén – a gyors váltás a Volkswagen (és más márkák) részéről nem véleltlen.

A Bentleynél első körben két hibrid modell lesz elérhető: a Bentayga és a teljesen új Flying Spur hibridek, melyek jövőre kerülnek piacra.

Emellett valamennyi meglévő modellből elérhető lesz hibrid változat 2023-ig. Az első teljesen elektromos modell pedig 2025-ben gurul le a gyártósorról. Mindent házon belül fejlesztenek majd.

A vállalat 2030-ra klímasemlegessé szeretne válni. “Luxusautó tulajdonosként ügyfeleink nagy valószínűséggel otthon valamint az irodában töltik majd autóikat”, idézi a Bloomberg a Hallmarkot.

A váltással a Bentleyt újrapozicionálják, hogy egy szélesebb, fiatalabb vásárlókört tudjanak megszólítani, mondta a vezérigazgató.

“Az átállás nem fokozatos, a fordulópont a húszas évek végén várható, mire teljesen kiépül az infrastruktúra", mondta.

A Volkswagen portfoliójában már ott a teljesen elektromos Porche Taycan, a VW ID3 (kompakt), az Audi E-tron (SUV).

Az évtized végéig összesen 75 teljesen elektromos modell bevezetését tervezik.