A marihuána piaca négyszeresére is nőhet néhány év alatt - Már most szárnyalnak a tőzsdén

Elemzések2020. dec. 20.D.J.

Miközben a válság miatt a legtöbb szektort az ág is húzza, a kannabisz üzlet szárnyal. Kaliforniában új rekordok dőltek meg. A legutóbbi negyedévben adó formájában 306 millió dollárt söpörtek be a legális fű értékesítésből. Majdnem 80 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Hogy a kender ekkora üzlet lesz igazán csak ebben az évben derült ki.

Pont Kaliforniában – az Egyesült Államok legnépesebb államában – pusztán élvezeti célból már 2018 óta lehet legálisan füvet vásárolni. De az eladások eleinte nehezen indultak be. A magas adók miatt sok fogyasztó nem kért a legális marihuánából. Inkább maradtak a dílereknél, akik így még két éve is majdnem a két-harmadát uralták a piacnak. Ráadásul a beruházók rosszul becsülték fel a piacot. Hirtelen rengeteg kannabisz termékkel rukkoltak elő, ami miatt óriási volt a túlkínálat. Az se segített, hogy a bejelentett fű értékesítők nehezen jutottak hitelekhez. A mai napig problémát jelent, hogy a bankok nem szívesen veszik fel az ügyfeleik közé a törvényesen működő kannabisz árusokat.

Tartanak tőle, hogy az értékesítők nem elég szabálykövetőek.

Az ágazatnak jót tett a járvány. A korlátozások bevezetése után egyre több amerikai füvezéssel mulatta az időt. A dílereket egy pandémia közepén nem szívesen rendelték házhoz, ezért a legális csatornák elkezdtek felvirágozni. Például az Eaze nevű amerikai cég, amelyik kifejezetten kannabisz házhozszállításból él, ma már 300 millió dollárt ér. Ebben pedig komoly szerepe van a COVID-nak.

Mindez persze még csak a kezdet. A fű piaca még csak most kezdi bontogatni a szárnyait. Amerikában most novemberben 11-ről 15-re nőtt azoknak az államoknak a száma, ahol teljesen legális a kannabisz kereskedelem. A jelenlegi trendek alapján pedig nem is kérdés, hogy ez a szám folyamatosan nőni fog. A marihuána biznisz még egyelőre gyerekcipőben jár.

Tavaly a teljes globális piac úgy 17 milliárd dollárt tett ki.

Csak összehasonlításul: a dohány ágazat mérete például eléri a 850 milliárd dollárt is.

Jelenleg egy felfutás elején állunk. Az előrejelzések alapján hét év múlva a marihuána biznisz már 73 milliárd dolláros lesz. Ilyen növekedési kilátások mellett nem véletlen, hogy több kannabisz cégnél a részvények a mostani válság kellős közepén is kifejezetten jól futnak.

A szakértők a részvényvásárlást most az olyan cégeknél ajánlják, mint az Aphria, a Curaleaf Holdings, a Cresco Labs és a Green Thumb Industries. Utóbbinál március óta száguld az árfolyam, amely 5,72 kanadai dollárról 29,9-re ugrott fel.

De idén Canopy Growth papírjai is jól teljesítettek, már pedig ők jelenleg a legnagyobb vállalat ebben a szektorban.

Ez a kanadai cég még eredetileg egy régi sörgyárban kezdte meg a működését hét évvel ezelőtt. A körülmények akkor szerények voltak. Ma már a társaságnak több mint 3000 alkalmazottja van, az éves forgalmuk pedig 344 millió dollár körül mozog. A krízis ellenére a részvényárfolyamuk úgy ötödével nőtt az év eleje óta.

Most a nagy kérdés az, hogy vajon lesznek-e olyan mamutcégek, akik a termékeikkel letarolják majd a piacot? Egyelőre úgy néz ki, hogy a válasz nemleges. A vásárlók jelenleg inkább a helyi termesztésű árukat keresik. Ráadásul a marihuána-értékesítés fellegvárában, Kaliforniában kifejezetten korlátozzák a kannabisz farmok nagyságát. Nem engedik, hogy a termesztők túl nagyra nőjenek.

Ezt a gyakorlatot pedig könnyen lehet, hogy több helyen is át fogják venni.